HOOFDDORP - Vakbond CNV Dienstenbond wil dat de politiek en de Arbeidsinspectie zich gaan bemoeien met de arbeidsklachten bij Aldi. Het is mogelijk dat er civiele procedures aangespannen worden, zegt CNV-bestuurder Roos Rahimi. “Er zijn advocaten die klaar staan om aan het werk te gaan.”
CNV heeft inmiddels al 410 meldingen van Aldi-medewerkers op haar online meldpunt ontvangen, waarvan 142 fysieke klachten betreft. Zodra er 200 meldingen over lichamelijke klachten binnen zijn, wil de vakbond naar de Arbeidsinspectie stappen, zegt Rahimi. “CNV gaat ook praten met Tweede Kamerlid van het CDA Pieter Heerma die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher vroeg om de werkdruk bij supermarkten en discounters te onderzoeken. Die vraag kwam naar aanleiding van de berichtgeving over klachten van Aldi-medewerkers. Verder wil de bond spreken met de oud-bedrijfsarts van Aldi, Edwin Feitsma. Hij trok eerder aan de bel over de slechte arbeidsomstandigheden bij de discounter. Rahimi hoopt dat aandacht van de landelijke politiek de Arbeidsinspectie ertoe beweegt meer op te treden.
Ontslag
De vakbond wil niet alleen aandacht voor de fysieke klachten van medewerkers als gevolg van het werk bij Aldi, maar ook voor een regeling die de discounter aan personeel zou aanbieden dat ziek thuis komt te zitten. Rahimi: “Die regeling houdt in dat mensen zich beter melden en ontslag nemen terwijl ze nog niet hersteld zijn. Daarvoor krijgen ze bijvoorbeeld een half jaarsalaris mee. Dat komt voor een caissière die 20 uur per week werkt uit op maximaal 5 duizend tot 10 duizend euro. Dit soort praktijken is helemaal niet toegestaan. Deze mensen zijn dóór het werk ziek geworden, Aldi zou ze juist moeten helpen om erbovenop te komen. In plaats daarvan komen ze in het sociale vangnet terecht. De maatschappij betaalt dan de rekening voor slecht ondernemerschap.”
Rechtszaak
Het is goed mogelijk dat er uiteindelijke civiele procedures gaan volgen tegen Aldi, zegt Rahimi. “Als medewerkers met fysieke klachten naar de rechter zouden gaan, hebben ze een goede kans. Verschillende mensen meldden zich al bij mij met dat plan. Er zijn advocaten aan het wachten om met dit soort zaken bezig te gaan.”
Bezuinigen
Volgens Rahimi gaat Aldi terwijl de kritiek oploopt gewoon door met bezuinigingen in de winkels. “Bij Aldi staat het aantal gewerkte uren in relatie tot de omzet. Het was eerst gemiddeld 11 uur voor 4000 euro omzet voor één dag. We krijgen berichten dat het aantal werkuren wordt teruggeschroefd naar 10 uur voor diezelfde omzet.” CNV heeft in de tussentijd Aldi nog niet gesproken, zegt Rahimi. “Het blijft stil.”
Bron: Levensmiddelenkrant