Je hoeft tegenwoordig maar een willekeurig blad open te slaan en de begrippen generatie Z of millennials vliegen je om de oren. Het lijkt wel een hype: als je er niet mee bezig bent, hoor je er niet bij.
Toch kunnen we er niet om heen dat deze generaties de toekomst zijn: als consument in de supermarkt, maar ook op de arbeidsmarkt gaan ze nog vele stappen zetten. Nu er zoveel aandacht voor is, kiezen we er bij Levensmiddelenkrant voor om dit onderwerp even extra uit te lichten. In deze editie hebben we het over jongvolwassenen. Niet de 16-jarige die tussen de middag een frikandelbroodje met een blikje energydrank haalt, maar wel de 20-jarige die op TikTok een product heeft gezien en naar de supermarkt is gerend om het te proeven.
Het is een onwijs interessante doelgroep, dat weet ik, maar opvallend vind ik dat het bijna niet gaat over een andere belangrijke groep consumenten: de ouderen en alleenstaanden.
Een rondje door de folders laat zien dat ook de aanbiedingen zich niet per se richten op ouderen of alleenstaanden. Een 5 kg zak aardappelen, een grootverpakking kipfilets en vijf verpakkingen wasmiddel voor de prijs van drie. Het zijn waarschijnlijk niet de aanbiedingen en volumes waarmee je iemand van 82 jaar heel vrolijk maakt. En dat terwijl we in Nederland toch flink met vergrijzing te maken hebben. Waarom heeft niemand het daar over? Omdat zij niet de toekomst zijn? Op de lange termijn misschien niet, maar voorlopig is dit wel een essentiële doelgroep. Los daarvan kunnen meer kleinere verpakkingen (tegen een fatsoenlijke prijs) ook inspelen op voedselverspilling. Denk aan een kwart brood in plaats van een halfje en een halve bloemkool in plaats van een hele (gebeurt bij Hoogvliet al toevallig).
De boodschap van mijn verhaal? Focus niet alleen op die jongere doelgroepen; ze zijn belangrijk, maar vergeet ook zeker de rest niet.
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.