pexels-gustavo-fring-3985062.jpg

Discounters blijven populair onder consument

AMSTERDAM – Discounters houden hun groeitempo vast, ondanks een lichte plus in koopkracht en een iets positiever consumentenvertrouwen. Dit blijkt uit de Hiiper Supermarkt Kwartaalmonitor Q2 2025.

Redactie |

Wat betreft de totale consumentenbestedingen binnen de bredere supermarkt over het tweede kwartaal is er een lichte omzetstijging te zien van 1,5% ten opzichte van een jaar geleden in hetzelfde kwartaal. De gemiddelde besteding per transactie is met 4,6% gestegen. Dit is vooral het gevolg van aanhoudende prijsinflatie. Consumenten doen minder vaak boodschappen, gemiddeld 3%. De conclusie die hieruit getrokken kan worden: boodschappen zijn duurder geworden, maar over minder winkelbezoeken verspreid.

Gemengd beeld
De verschuiving tussen verkoopkanalen zet door. De traditionele supermarkten verliezen marktaandeel, terwijl bezorging het erg goed doet met een marktaandeelgroei-index van 107. Als we naar de verschillende formules kijken ontstaat er een gemengd beeld. Aldi komt als best eruit. Deze discounter wist zijn marktaandeel te vergroten met een index van 199 ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft de supermarkt te danken aan +5,7% meer klanten en een +11% hogere gemiddelde besteding per transactie. Wel is er sprake van afvlakking: ten opzichte van het eerste kwartaal daalt de marktaandeel-index naar 103,5. Ook Lidl groeit stevig door ten opzichte van vorig jaar (index 105). Dit heeft wel vooral te maken met het wegvallen de tabaksverkoop, want ten opzichte van het eerste kwartaal is er niet zoveel groei te zien (index 101). Aldi weet als beste te kapitaliseren op hun sterke prijsimago.

Lagere kassabonnen
Nettorama blijft eveneens in de plus. Dit is vooral toe te schrijven aan de ombouw van voormalige Boni-filialen. De formule heeft een marktaandeel-index van 135 ten opzichte van vorig jaar. Dit komt door +51% meer klanten. De gemiddelde transactiewaarde staat enigszins onder druk (-8%) door toevoeging van winkels met lagere kassabonnen. Desondanks is het opmerkelijk dat de combinatie Nettorama en Boni gezamenlijk marktaandeel weet te blijven winnen, met een index van 105. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal laten zij nog steeds groei zien, met een index van 103.

Picnic en Dirk
Zoals eerder genoemd, doet bezorging het goed, als vanzelfsprekend blijven online boodschappen stijgen. Picnic heeft een marktaandeelgroei-index van 113,5. Dit is te wijden aan een stijging in klantenaantallen en hogere transactiewaarden. Dit lijkt gedeeltelijk te komen door uitbreiding van het verzorgingsgebied. Wel verliest de formule ten opzichte van het eerste kwartaal wat marktaandeel. Bij Dirk lijkt de eerdere groei voorbij te zijn. De supermarkt blijft net in de plus in vergelijk met vorig jaar (index 101), maar ten opzichte van het eerste kwartaal levert Dirk marktaandeel in (index 94). Dit is vooral het gevolg van een afname in bezoekfrequentie.

Stabilisatie
Bij formules Plus en Jumbo ziet Hiiper een stabilisatiebeeld. Ze blijven op jaarbasis achter ten opzichte van vorig jaar (index 95). Maar in vergelijking met het eerste kwartaal is de neerwaartse trend vrijwel tot stilstand gekomen. Plus maakt een lichte groei door (index 101) en Jumbo is redelijk stabiel (index 99,8). De komende periode moet blijken of dit het begin is van het herstel.

Joep Smeets, managing director van Hiiper, zegt het volgende: “Hoewel de eerste tekenen wat positiever zijn qua consumentenvertrouwen en minder hoge inflatie, zien wij hier afgelopen kwartaal nog weinig van terug. De onderkant is nog altijd aan de winnende hand. Aldi heeft wederom een heel sterk kwartaal achter de rug en ook Nettorama blijft doorstomen. Het valt op dat de groei bij Lidl wat lijkt stil te vallen. Aan de servicekant zien we duidelijke lichtpuntjes voor zowel Jumbo als Plus. De nieuwe koers bij beide formules begint voorzichtig zijn vruchten af te werpen. Maar een lange weg naar herstel wacht en de vraag is of, en zo ja, hoe men de klanten weet terug te winnen van discounters in deze tijden van aanhoudende inflatie. We blijven het op de voet volgen.”

Bron: Levensmiddelenkrant