Preview Print-res 2.jpg V.l.n.r. Tamara Cobussen (Guarantee System Manager WFTO), Sander de Klerk (medeoprichter The Good Roll), Melle Schellekens (medeoprichter The Good Roll), en Jeroen Zevenbergen (Operational Manager Ghana bij The Good Roll)

Fabrikanten

The Good Roll wordt het eerste Fairtrade-toiletpapier

AMSTERDAM - Tijdens het gisteren gehouden Change The Chain Event maakte het Nederlandse bedrijf The Good Roll bekend dat zij het eerste Fairtrade-toiletpapiermerk worden. De World Fair Trade Organization (WFTO) en The Good Roll willen hiermee de traditionele waardeketen herschrijven naar een met voorkeur voor transparantie, eerlijkheid en duidelijkheid.

Redactie |

“We zijn blij The Good Roll te kunnen verwelkomen als Guaranteed Fair Trade Enterprise als ze midden 2024 volledig voldoen aan onze Fair Trade Principles. Een frisse wind die hard nodig is in de hedendaagse papiermarkt!”, aldus Leida Rijnhout, Chief Executive Global Office WFTO.

Vegen met impact
Dagelijks worden er 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier. Deze heftige cijfers inspireerden Melle Schellekens (medeoprichter) en Sander de Klerk tot het ontwikkelen van The Good Roll. Een Nederlands concept: een 100% boomvriendelijke toiletrol, gemaakt van gerecycled papier, zonder toegevoegde stoffen, waarmee het bedrijf zoveel mogelijk mensen toegang wil geven tot veilige en schone toiletten. Vegen met impact, aldus het bedrijf.
“We willen impact maken op een zo groot mogelijke schaal! Naast het direct samenwerken met de lokale boeren, bouwen we van 50% van onze nettowinst ook toiletten in Ghana. We zijn er trots op dat we met zo’n simpel product als wc-papier een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld”, aldus Sander de Klerk, medeoprichter The Good Roll. 

Grote besparing
Wereldwijd zijn er 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, dat is een derde van de wereldbevolking. Inmiddels zijn 859 bomen bespaard en 213 wc’s gebouwd.

Ambities
The Good Roll heeft grote ambities, waarin een wereld van ondernemen gelijk staat aan zorgdragen voor de planeet en haar inwoners. Met een eigen fabriek in Ghana laat The Good Roll zien hoe serieus zij fairtrade nemen, door samen te werken met lokale boeren, die hier financieel beduidend beter van worden. Het geld vloeit immers niet weg naar de grote bedrijven. De toegewijde boeren verbouwen bamboe voor The Good Roll als een van hun inkomstenstromen, want 80% van hun land wordt nog steeds gebruikt voor lokale voedselproductie. Het bamboe-toiletpapier wordt gemaakt van bamboepulp uit China. Het gerecyclede toiletpapier is gemaakt van 100% gerecycled Europees papier.

World Fair Trade Organization (WFTO)
De World Fair Trade Organization (WFTO) is een wereldwijd netwerk en controleur van bedrijven die de 10 Fair Trade-principes volledig in praktijk brengen. Met hun Guarantee System zorgen ze ervoor dat bedrijven de hoogste duurzaamheidsnormen handhaven, waarbij zowel naar milieu- als sociale aspecten wordt gekeken.

Bron: Levensmiddelenkrant