breakfast-21707_1920.jpg

Onderzoek

Eerste gezamenlijke Eiweet-meting bekend

UTRECHT – Een aantal supermarkten heeft samen met de Green Protein Alliance en ProVeg het resultaat van de eerste Eiweet-meting bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat op dit moment we in de Nederlandse supermarkten voor 39,7% plantaardige eiwitten kopen en 60,3% dierlijke eiwitten. De Eiweet-meting is in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gedaan.

Redactie |

Het resultaat is een gewogen gemiddelde van de opgaven van supermarktketens Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus. Vrijwel alle supermarkten hebben als doel dat in 2030 zestig procent van de verkochte eiwitten plantaardig moet zijn. Dit is in lijn met de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. ‘Met de gezamenlijke publicatie luiden de supermarkten een nieuwe fase in de eiwittransitie in. Op basis van heldere cijfers kan de voortgang worden gemeten en gemonitord. De overheid gebruikt de resultaten om de voortgang te monitoren van de kabinetsdoelstelling van 50/50 in 2030’, schrijft ProVeg. “De publicatie van de eiwitverhouding is een mijlpaal voor de eiwittransitie in de supermarkt. Het laat zien dat supermarkten transparant zijn over de opgave waar ze voor staan en serieus stappen willen zetten naar een meer plantaardig dieet.” stelt Freya Hiemstra van ProVeg Nederland.

Stappen
Supermarkten zullen de komende jaren nog flinke stappen moeten zetten willen ze het gestelde doel halen. Door nu in kaart te brengen waar ze staan en dit publiekelijk te maken, kunnen ze werken aan gerichte maatregelen. Bij Jumbo zijn ze onlangs gestopt met de van/voor aanbiedingen op vers vlees. Lidl en Plus experimenteren met vleesvervangers in het schap van vlees en Aldi en Dirk hebben onlangs hun doelstellingen aangescherpt.

Jessie van Hattum van de Green Protein Alliance: “De komende jaren gaan we deze meting herhalen en we verwachten dat we de stappen die supermarkten zetten ook terug gaan zien in de cijfers. Ook zitten we met cateraars om tafel om met Eiweet aan de slag te gaan, zodat we een steeds completer beeld krijgen van de eiwittransitie in Nederland.”

Bron: Levensmiddelenkrant