foto frans en leonie Hoogwoud 1.jpg Leonie en Frans Amsen hebben al een Spar in Hoogwoud

Ondernemers

Familie Amsen gaat voor tweede Spar-vestiging

HOOGWOUD - In april 2016 werd Frans Amsen samen met zijn vrouw Leonie de trotse eigenaar van de Spar in Hoogwoud. Binnenkort komt daar de vestiging in Midwoud bij. Amsen: “Een mooie kans voor mij en mijn gezin!”

Erica van der Valk |

Frans en Leonie Amsen hadden al een tijdje de wens om een tweede Spar over te nemen. “Op een gegeven moment werden we gebeld door de huidige ondernemers van Spar Midwoud”, vertelt Amsen. “Ze zeiden: ‘Goh, wij horen dat jullie de ambitie hebben voor een winkel erbij. Kunnen we eens praten?’ Zo is het balletje gaan rollen.” Extra mooi aan de overname is dat de zoon van Amsen al een aantal jaar werkzaam is bij die Spar in Midwoud. Amsen vertelt: “Onze zoon Tygo werkte voorheen in onze winkel, maar we hebben er samen bewust voor gekozen dat hij bij andere supermarkten ging werken.” Zo was hij onder andere bij Vomar in dienst.
“Want bij pap en mam werken is natuurlijk wel leuk. Maar het is toch heel anders dan voor een baas werken. Dat was voor hem een goede leerschool en zo heeft hij ook kunnen ontdekken hoe andere supermarkten werken.” Uiteindelijk kwam hij bij Spar Midwoud terecht waar hij inmiddels teamleider is. “Hij vindt het hartstikke gaaf dat zijn ouders de onderneming hebben overgenomen. Zo kan hij daar lekker blijven werken en samen met ons de boel gaan runnen”, aldus Amsen.

Overname
De overname van Spar Midwoud staat gepland op 25 maart. De familie heeft nog geen plannen om de winkel aan te passen of te verbouwen. “Nee, we gaan eerst lekker draaien en dan kijken we wel of we iets willen veranderen. Er staat gewoon een goede winkel”, stelt Amsen. Ook voor het personeel zal er de komende tijd weinig veranderen.
“We nemen het personeelsbestand over. Dat is niet alleen gebruikelijk, maar ook heel prettig. Deze mensen werken er al lang en weten precies hoe de winkel draait. Dat is heel fijn”, aldus de ondernemer. Amsen zelf zal zijn tijd gaan verdelen over beide winkels. Dat zal in het begin even wennen zijn, maar hij ziet veel overeenkomsten tussen beide supermarkten. “Zowel de Spar in Hoogwoud als in Midwoud is een buurtwinkel, daar zal niet veel verschil in zitten. Ook het publiek is ongeveer hetzelfde. Maar er is in Midwoud wel minder directe concurrentie, dus ik ben benieuwd wat we daarvan gaan merken.”

Interessant concept
Verder houdt Amsen de Foodclub-ontwikkelingen binnen Spar goed in de gaten. Met deze nieuwe formule richt de supermarktketen zich meer en meer op foodservice en is het mogelijk om verse producten zoals broodjes, pizza’s, warme snacks en baristakoffie te halen of ter plekke op te eten. Een interessant concept, volgens Amsen: “Dat is zeker iets waar we over nadenken en wat we eventueel in de toekomst willen toevoegen aan onze winkels. Het past echt bij deze tijd waarin supermarkten meer zijn dan alleen een plek om je boodschappen te halen.”

foto midwoud 1.jpg De Spar-vestiging in Midwoud krijgt op 25 maart te maken met een wisseling van de wacht. De oude eigenaren doen de zaak over aan de familie Amsen
"We houden de Foodclub-ontwikkelingen nauwlettend in de gaten"

Toekomst
Op de vraag of de familie de ambitie heeft om in de toekomst meerdere ondernemingen te hebben, antwoordt Amsen: “Nou, laten we eerst deze stap nemen. We hebben als gezin nooit het doel gehad om een bepaalde hoeveelheid supermarkten te bezitten. We willen gewoon met plezier met onze medewerkers werken. Maar zeg nooit nooit.” De jonge Amsen laat namelijk ook zien dat hij ambities heeft om supermarktondernemer te worden. “Tygo doet op dit moment een opleiding binnen Spar Retail Management. Hij is er zeker mee bezig om zichzelf op dat gebied verder te ontwikkelen”, vertelt zijn vader trots.
Er zijn geen festiviteiten gepland als de familie Amsen de Spar in Midwoud op 25 maart overneemt. “We gaan gewoon open en we zullen zeker aanwezig zijn, maar voor de rest weten we het nog niet. Mochten we wel naar Foodclub gaan, dan gaan we dat groots vieren”, belooft de ondernemer.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: