65777daacd3d5.jpg

Fabrikanten

FrieslandCampina schrapt 1800 banen

AMERSFOORT – Een grote kostenbesparende operatie bij zuivelfabrikant FrieslandCampina kost 1800 arbeidsplaatsen. Volgend jaar schrapt het bedrijf er al 1200, verdeeld over vrijwel alle onderdelen van het bedrijf. De ondernemingsraad moet nog advies uitgeven.

Redactie |

Jan Derck van Karnebeek, ceo Koninklijke FrieslandCampina N.V.: “Vandaag is een zware dag voor FrieslandCampina. We hebben de afgelopen periode de kostenstructuur van onze organisatie tegen het licht gehouden en kondigen nu moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen. We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen. We zullen dan ook ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze moeilijke tijd. Deze kostenbesparingen moeten ertoe bijdragen dat FrieslandCampina goed kan concurreren en winnen in de markt, in het belang van onze medewerkers en leden-melkveehouders.”

De tegenvallende resultaten noopten het bedrijf al eerder om jaarlijks tussen de 400 en 500 miljoen euro te moeten besparen. Met het verminderen van arbeidsplaatsen wordt 180 tot 200 miljoen euro bespaard. Het besparingsplan onder de naam ‘Expedition 2030’ moet het zuivelbedrijf er weer bovenop helpen. Een deel van de jaarlijkse besparingen wordt gebruikt om de inflatie te compenseren. De rest zal evenredig worden verdeeld tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettotwinst. Het bedrijf boekt dit jaar 170 miljoen aan eenmalige kosten voor de realisatie van de kostenbesparingen.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops