Foto-2-Diverse-beelden-uit-de-nieuwe-campagne-van-HAK.png

Fabrikanten

Hak haalt kidneyboon voortaan uit Nederland

GIESSEN – Hak haalt voortaan al haar grote kidneybonen uit Nederlandse teelt. Voorheen werden de bonen vooral in Noord-Amerika geteeld en werden per containerschip naar hier gehaald. Het lokaal telen scheelt meer dan 8000 transportkilometers en dat draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Redactie |

De kidneybonen worden geteeld in Zeeland en Zuid-Holland. De hier geteelde bonen hebben het ‘On the way to PlanetProof’ duurzaamheidskeurmerk. De fabrikant teelt op dit moment meer dan 85% van haar groenten en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Er wordt onderzocht welke exotische gewassen nog meer in Nederland geteeld kunnen worden.

Volgens Hak zijn er nog meer voordelen aan het lokaal telen. De eiwitrijke gewassen zijn vlinderbloemig en nemen stikstof op. Op deze manier dragen zij bij aan een gezondere bodem en biodiversiteit. Ook kan het bedrijf samen met de telers werken aan het verduurzamen van de teelt. Hak draagt op deze manier bij aan de Nationale Eiwittransitie en de ‘Bean Deal’. Deze Green Deal moet gaan zorgen voor meer teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland om zo zelfvoorzienend te worden.

Bron: Levensmiddelenkrant