WhatsApp Image 2023-12-04 at 08.31.04.jpeg

Ondernemers

Interview: ‘Dit is de buurtsuper van de toekomst’

NIEUWSTADT – Vandaag opent de eerste Boon’s Dagmarkt in Limburg. De winkel is van Peter en Antoinette De Wit. Hiervoor waren zij zeventien en een half jaar Plus-ondernemers. Nu stappen zij over naar een andere formule van Boon Food Group en is er gekozen voor een Boon’s Dagmarkt. Peter de Wit vertelt twee dagen voor de opening aan Levensmiddelenkrant waarom ze besloten deze stap te zetten.

Gerard van Oosbree |

Nieuwstadt is een klein stadje met stadsrechten voor ongeveer 3500 inwoners, net onder het meest westelijke puntje van Duitsland en net boven Sittard. Tegenover de kerk is de enige supermarkt in de plaats. Met een VVO van 546 m² zag De Wit geen toekomst meer bij Plus. “Onze overeenkomst met Plus liep af en dan ga je toch nadenken over wat je wilt en kunt. Bij Plus worden de winkels eigenlijk alleen maar groter, niet kleiner. Voor een kleinere winkel betekent dat wat voor je verdienmodel”, legt de ondernemer uit.

Gesprek
Er zijn gesprekken geweest met Spar. Bij die formule is een kleine winkel geen probleem. “Wel een probleem is de focus van Spar op convenience. In een traditioneel dorp komt niet iedereen elke dag een vers belegd broodje halen. Het KW-assortiment was te karig voor ons”, vertelt De Wit. Toen kwam Boon Food Group in beeld. “Zij wilden de winkel zelfs groter maken, hij is nu uitgebreid tot 620 m² en het uitgebreide assortiment zorgt ervoor dat de inwoners geen reden hebben om het dorp te verlaten voor boodschappen. Dat sprak ons erg aan en dat we met Boon in zee zijn gegaan heeft erg goed uitgepakt”, aldus een blije ondernemer.

WhatsApp Image 2023-12-04 at 08.30.57 (1).jpeg

De concurrentie zit niet ver. Op drie kilometer afstand in Susteren zit een grote Plus en vijf kilometer naar het zuiden in Sittard zijn alle grote supermarktketens aanwezig. En de grens met Duitsland is dichtbij. “Ik heb net als alle grensondernemers last van het shoppen over de grens. Maar we krijgen ook veel Nederlanders die in Duitsland wonen die hier typisch Nederlandse producten zoals hagelslag komen kopen.”

Verbouwing
Over de toch ingrijpende verbouwing is De Wit zeer te spreken. “Als ik mijn ervaring moet omschrijven komt het nummer Smooth Criminal van Michael Jackson in mijn hoofd. We hebben geen enkele tegenslag gehad, geen problemen. De Boon-organisatie denkt overal over mee. Er zijn tijdens de hele verbouwing constant mensen in de winkel geweest”, legt De Wit uit. “De vaste bouwpartners van Boon gaan hand in hand, het was een harmonieus geheel”.

Als we De Wit spreken zijn ze met de laatste loodjes bezig. “Ik heb geen stress”, meldt hij. “Alle KW staat al in de schappen. En we hebben 25% meer KW-artikelen. Morgen (de dinsdag voor de opening) krijgen we de laatste levering met vers en kant-en-klaar. Dat wil je zo laat mogelijk in de winkel hebben. Het assortiment is zo uitgebalanceerd en staat zo mooi in de winkel, diegene die dat heeft bedacht bij Boon krijgt van mij een tien met een griffel. De hele winkel straalt rust uit. Dit is geen buurtsuper meer maar dé buurtsuper van de toekomst.”

Bron: Levensmiddelenkrant