LEXMOND – Carlo Klinkert is sinds 16 juni de nieuwe eigenaar van Spar in Lexmond. Voordat hij het overnam, heeft hij al een jaar lang in de winkel meegelopen, maar nu is het dan eindelijk zover. “Mensen stonden in de rij om mij te bedanken dat ik de winkel wil voortzetten.”
Klinkert werkt vanaf zijn veertiende al in de supermarktwereld. “Dus eigenlijk zo goed als mijn hele leven”, grapt hij. “Ik ben begonnen bij Super de Boer in Zeist. Ik woonde vroeger in Zeist, dus dat was voor mij lekker dichtbij. Dit werd later MCD Supermarkten. Ik heb daar best wat jaar gewerkt en ook in de tussentijd de mbo-opleidingen tot verkoopspecialist en filiaalmanager gevolgd. Vervolgens was ik toe aan een uitdaging en heb bij MCD in Linschoten gewerkt. Daar mocht ik de schappenplannen opbouwen en vervolgens werd ik afdelingsmanager en assistent-bedrijfsleider in Ochten.”
Opleidingen
Na een lange periode bij filialen gewerkt te hebben, besloot Klinkert om voor het ondernemerschap te gaan. Dat kwam nog niet gelijk van de grond. Tijdens zijn periode bij MCD in Ochten werkte hij een korte periode samen met Mychel van den Heuvel. Die kreeg vervolgens een Spar in Herwijnen en vroeg Klinkert om bij hem te komen werken. “Daar heb ik ja op gezegd, maar wel met de voorwaarde dat ik daar mijn opleiding kon volgen: een associate degree-opleiding Ondernemerschap & Retail Management. Niet lang daarna heb ik de Spar Aspirant Ondernemers opleiding gedaan. Dit deed ik ook bij Van den Heuvel. Ik heb hier niet gelijk voor gekozen, omdat ik mezelf eerst de tijd wilde gunnen om te kijken of Spar de organisatie was voor mij.”
Hoe de nieuwe ondernemer de Spar-opleiding heeft ervaren? “Ik vind het een hele fijne opleiding. Het is erg praktijkgericht. Je werkt bij iemand in de winkel en volgt verspreid over het jaar bijeenkomsten in groepen van zes tot acht deelnemers. De opleiding staat stil bij vijf verschillende rollen, waarvan de formule vindt dat dit bij het ondernemerschap van Spar hoort: de verbindende ambassadeur, de commerciële retailer, talentontwikkelaar, slimme rekenaar en passie voor foodservice. Bij elke rol heb je een master die uitblinkt in die rol, een expert en een trainer. Je bezoekt eveneens elkaars winkels. Je leert veel in de praktijk wat je in je eigen winkel mee kunt nemen”, meent Klinkert.
Langzaam ontdekken
Nadat Klinkert aangaf klaar te zijn voor het ondernemerschap, werd hij tijdens het tweede jaar van de opleiding gekoppeld aan Henk en Elly van Maren van Spar in Lexmond. “Na het afronden van de opleiding heb ik nog drie maanden bij Mychel gewerkt en vorig jaar juni ging ik aan de slag in Lexmond. Sinds 16 juni dit jaar heb ik het daar overgenomen. Er zijn veel gesprekken aan vooraf gegaan met zowel Henk als Spar. Ik nam elke keer langzaam wat taken over van Henk, zodat hij een aantal uur per week minder kon werken. Op die manier kon ik de winkel alvast langzaam ontdekken en al een beetje mijn eigen draai eraan geven.”
Assortiment
Wat betreft er een eigen draai aan geven, heeft Klinkert kleine dingen aangepast aan de indeling van de winkel. “De reclameschappen stonden eerst helemaal verstopt achter in de winkel. Die heb ik meer naar voren gehaald, ongeveer naar het midden van de winkel. Daarnaast heb ik een aantal schappen aangepast. Ik heb bijvoorbeeld het cosmetica- en wasmiddelenschap verkleind. Die prijzen zijn zo hoog en dat wordt bij ons eigenlijk alleen in de reclame gekocht. In plaats daarvan heb ik Trendy Candy in het assortiment opgenomen. Wij zitten tegen Resort Lexmond aan. Daar komen veel vakantiegangers met kinderen. Daar heb ik geprobeerd op in te spelen met onder andere Trendy Candy. Daarnaast heb ik op een andere plek Amerikaans snoep en drinken opgenomen. Dat is tegenwoordig helemaal in.”
De jonge ondernemer schroomt sowieso niet om in te spelen op trends. Het liefst koopt hij zijn producten bij Spar, echter als dit niet mogelijk is bij een artikel dat hij wel graag wil hebben, koopt hij dit elders. “Ik probeer er altijd op een manier aan te komen, zoals de Dubai-reep, maar ik heb ook Brets Chips. Daarvan heb ik 28 smaken staan. Dat is een groot succes. Ik ben met een paar smaken begonnen en op een gegeven moment bestelde ik alles in één keer om te kijken welke het wel en niet goed deden. Klanten vinden dat echt heel leuk en komen daarvoor speciaal naar de winkel. Daarnaast heb ik nog een Heerlijckheid-dressing en recent heb ik bonbons van La Bohème aan het assortiment toegevoegd. Klanten vinden het heel leuk dat er nu andere dingen in de winkel liggen en dat de indeling anders is”, vertelt Klinkert.
Lokale producten
Wat betreft lokale producten heeft hij dit zelf nog niet opgenomen. “Maar daar ben ik wel een voorstander van en sta ik zeker voor open. Wel verkopen we al de grillworsten en de eisbein van Slagerij Molenaar. In oktober 2023 is de slagerij gesloten en sindsdien is de grillworst en de eisbein bij ons verkrijgbaar. Mensen uit de omliggende dorpen komen speciaal hiervoor naar de winkel toe. En daarnaast verkoop ik ook nog Vijfheeren bier, Puur Achthoven appelsap van Van Dijk Lexmond, Lagerweij eieren en in de zomer Starberry aardbeien”, zegt Klinkert.
Het nieuws in zo’n kleine plaats verspreidt zich snel. De inwoners weten inmiddels wel dat Klinkert aan het roer staat. “We hebben het in november bekendgemaakt en een paar weken geleden hielden we een receptie. Daar waren ontzettend veel mensen. Er stond een hele rij om Henk en Elly te bedanken, maar ook om mij te bedanken dat ik de winkel wil voortzetten. Daardoor blijven zij het gemak behouden van een eigen supermarkt in het dorp. We hebben flyers gemaakt met een mooi verhaal en een openingscampagne. Klanten konden onder andere kans maken op een cadeaukaart”, zegt de ondernemer.
Druk
De eerste periode na opening was erg druk. “Dat had met meerdere dingen te maken”, aldus Klinkert. “We waren ten eerste op maandag dicht in de week van opening, vanwege de receptie. Dat is een dag minder in de week en daardoor ligt er meer druk op de andere dagen. Daarnaast was de voorraad door een technische fout niet helemaal goed in het systeem ingeladen, waardoor ik een verkeerde vracht binnenkreeg. Daar ben ik de eerste week heel druk mee geweest en er vielen ondernemersuren weg. Het was vroeger van Henk en Elly en die werkten samen in de winkel. Elly blijft wel bij mij werken, maar die was drie weken vrij. Inmiddels is zij weer terug. Nog een ander aspect dat voor meer drukte zorgde, was dat de supermarkt in Ameide dicht was vanwege een ombouw. Nu wordt het langzaam wat rustiger en heb ik tijd om de winkel op orde te krijgen. Dan heb ik het over schapstickers enzovoort. Want de afgelopen weken was het alleen vullen en zorgen dat alles er mooi uitzag.”
Klantvriendelijkheid
Als het aan Klinkert ligt, maken vooral de ondernemer en het team een buurtsuper succesvol. “Wij zijn qua prijs natuurlijk wat duurder, dus je moet op die manier toch zorgen dat ze naar jouw supermarkt komen en in het dorp blijven. Met een kleine winkel toch een volledig assortiment kunnen aanbieden aan de klant is belangrijk en natuurlijk betrokkenheid en klantvriendelijkheid. Ik geloof dat wij het op zo’n goed mogelijke manier doen. We maken een praatje met mensen en staan altijd klaar; pakken alles in en lopen mee naar de auto. We doen eigenlijk alles wat de klant wil. Het is daarnaast belangrijk om je gezicht te laten zien in het dorp. Ik ben sponsor van verschillende dingen en ik ben aanwezig bij bijeenkomsten van de ondernemersvereniging om zo een band te creëren met andere ondernemers; zo houden we elkaar in leven.”
Toekomst
Als de ondernemer een blik op de toekomst werpt, zou hij in 2030 wel graag willen verbouwen. De overstap naar C02-koelingen moet gemaakt worden en hij wil de Foodclub meer naar voren halen in de winkel en eventueel de broodafdeling. “Dat wordt een hele dure investering. Daar moet goed over nagedacht worden voor het gaat plaatsvinden. Een tweede winkel is eveneens ter sprake gekomen. Ik weet nog niet of ik daar interesse in heb. Ik sta open voor het gesprek, maar ik wil sowieso alleen in een buurtwinkel werken. Ik heb niks met de stad en daarnaast ben ik bang dat het dan ten koste gaat van de andere winkel. Je bent als ondernemer altijd het gezicht van de supermarkt”, aldus Klinkert.
Hij sluit af met het feit dat hij het andere ondernemers aanraadt om bij de Spar Talent Community te gaan. “Ik ben een half jaar geleden gestopt vanwege drukte, maar heb daar jarenlang bij gezeten. Dat is voor iedereen een hele mooie kans. Je hebt bijeenkomsten en leert andere Spar-collega’s kennen en ziet andere winkels en ook van het kantoor ontmoet je mensen. Dat is voor mij een goede stimulans geweest.”
Bron: Levensmiddelenkrant