WEERT - Van huis uit is Stan Heerschap bakker, die daarnaast een aantal Jumbo-winkels runt in het zuiden. Al langer was het ambacht van bakker terug te vinden in de winkel, maar Heerschap doet daar nog een schepje bovenop. Vanaf nu worden de welbekende Limburgse vlaaien gebakken in de heropende Jumbo in Weert.
“Samen met de formulemanager van Jumbo, Ralph Bertrand, ben ik een aantal jaren terug om de tafel gaan zitten. Hij zei: ‘Blijf dicht bij jezelf’. Met die woorden kwamen we al gauw uit bij het bakken van vlaaien”, vertelt Heerschap. De ondernemer test in ieder geval dit jaar een nieuwe bakkerijafdeling in de Jumbo in Weert. “We zijn bezig met een pilot en willen die gaandeweg optimaliseren zodat we dit concept ook kunnen uitrollen naar onze andere winkels.” De pilot is met name gericht op het bakken van de vlaaien in de winkel, maar ook de Biezunjer-broodlijn van de Heerschap Bakkerij krijgt nog meer plek in de supermarkt. Het deeg komt kant-enklaar binnen vanuit de bakkerij, maar de rest van het werk wordt in de Jumbo gedaan voor het oog van de klant.
Ambacht
“Het bakkersambacht kun je moeilijk laten zien aan de klant, maar met deze pilot maken we dat wel mogelijk. De versbeleving is optimaal, want wat is er lekkerder dan een vers afgebakken vlaai ruiken als je de winkel binnenkomt. Bovendien kijk je letterlijk op de handen van de bakkers”, aldus de ondernemer. De komende periode worden er drie varianten vlaai verkocht: een frisse appel-citroenvlaai, een kersenvlaai en een abrikozenvlaai met amandelpuddingbodem. “Op deze manier kunnen we een aantal elementen uit de bakkerij naar de supermarkt halen.”
Hulpmiddelen
Het nieuwe bakkerijconcept is onlangs in gebruik genomen, waarvoor medewerkers speciaal zijn opgeleid. “Alles wordt op de vloer gebakken, dus dat vergt aandacht en kennis van ons personeel. We hebben ze een aantal dagen meegenomen naar de bakkerij, waar ze zijn getraind. Daarnaast is er de eerste paar weken nog een bakker aanwezig die ze ter plekke nog bijstaat”, zegt Heerschap. “We zien nog wel verbeterpunten, want iedereen moet precies weten hoeveel vulling er op een vlaai moet, bijvoorbeeld. Op dat gebied moeten we nog wat puntjes op de i zetten. Maar door het gebruik van hulpmiddelen zoals een maatbeker of weegschaal komt dat goed.”
Bron: Levensmiddelenkrant