01jumbocdcversnieuwegein.jpg

Formules

Jumbo opent grootste foodretail-cdc van Europa

NIEUWEGEIN – Jumbo heeft in Nieuwegein het grootste gemechaniseerde foodretail distributiecentrum van Europa in gebruik genomen. Vanuit het centraal distributie centrum vers (cdc vers) worden alle ruim 700 winkels en de drie e-fulfilment centers van Jumbo voorzien van versproducten met een houdbaarheid van minimaal acht dagen.

Redactie |

Door nu al deze producten te centraliseren in een cdc verwacht Jumbo 15.000 ritten per jaar te besparen. Samen met de duurzaamheidsstandaarden die bij de bouw zijn gehanteerd draagt dit bij aan de klimaatdoelstellingen van Jumbo. Het bedrijf streeft naar een BREEAM 2020-Outstanding certificering, de hoogst haalbare score. De beoordeling vindt in het najaar plaats. Met de duurzaamheid zit het wel goed met ruim 8000 zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening van het pand waarmee het deels zelfvoorzienend is in energie.

Karel de Jong, directeur supply chain bij Jumbo: “We zijn ontzettend blij en trots dat we het CDC Vers in gebruik kunnen nemen. Dit distributiecentrum zorgt ervoor dat we onze klanten nog efficiënter en sneller van versproducten kunnen voorzien. Het maakt ons flexibeler in toevoegen van assortiment en maakt ons minder afhankelijk van de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien draagt het bij aan onze klimaatdoelstellingen doordat we nu ook onze versproducten vanuit Nieuwegein aan onze winkels leveren.”

05jumbocdcversnieuwegein-fotograafyasminhargreaves.jpg Jumbo CDC Vers Nieuwegein - Foto: Yasmin Hargreaves

Verzamelen
In het dc worden artikelen zowel handmatig als mechanisch verzameld, afhankelijk van het product. De Order Picking Machine (OPM) zal uiteindelijk als het dc volledig operationeel is ongeveer 50% van alle versartikelen gemechaniseerd op de rolcontainers plaatsen. Met het Car Picking System (CPS) worden grotere producten of grotere volumes handmatig verzameld. Daarnaast is er een All-in One systeem. Hiermee worden producten handmatig vanuit kratten samengebracht en gehele kratten gemechaniseerd verzameld.

Het nieuwe cdc vers is 42.000 vierkante meter en is gebouwd op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein. Het terrein zelf is ruim 200.000 vierkante meter groot. Hierop bevind zich ook het in 2020 geopende centrale kruidenierswaren dc van 43.000 vierkante meter. Samen vormen deze twee dc’s het grootste gemechaniseerde foodretail dc van Europa.

Bron: Levensmiddelenkrant