Coop en Verstegen tonen oorsprong nootmuskaat

VELP/ROTTERDAM – Verstegen, Fairfood en Coop zijn een samenwerking aangegaan om een transparante nootmuskaatketen te bevorderen en hebben nu de eerste hoeveelheid geoogst. De nootmuskaat is vanaf eind van deze maand bij Coop verkrijgbaar.

De ‘van boer tot bord’-keten is bedoeld om de posities van boeren te verbeteren, ondernemerschap stimuleren en werken aan een toekomstbestendige keten. Nootmuskaat is bijvoorbeeld afkomstig van de Indonesische Sangihe-eilanden. Als blijkt dat daar geen eerlijke prijs wordt betaald voor nootmuskaat, kan dat door transparantie in de keten worden bijgestuurd, zeggen de partijen. Die keten is vastgelegd door middel van blockchaintechnologie.

Consumenten komen op het informatieplatform terecht door de QR-code op de verpakking van de nootmuskaat te scannen. Daar kunnen ze zien waar het specerij vandaan komt en welke duurzaamheids- en kwaliteitsbeloftes worden nageleefd. “We willen de boeren betrekken in de productieketen en met toegang tot nieuwe informatie stimuleren in hun ondernemerschap”, aldus Marianne van Keep, director of sustainability bij Verstegen. “Uiteindelijk moet het op die manier voor toekomstige generaties weer aantrekkelijk worden om ook nootmuskaat te telen, zodat we samen aan duurzame handelsrelaties kunnen werken.”

Transparantie
Ook Harold Ploegstra, categorymanager bij Coop en Mark Schraauwen, sales director bij Verstegen, spreken hun waardering uit over het project. Ploegstra: “Coop en haar klanten zijn steeds meer bezig met thema’s als verantwoorde voeding, bewust koken en de herkomst van ingrediënten. Dit vooruitstrevende project van Verstegen zorgt voor meer transparantie in de keten.”

Het platform is gebouwd door ngo Fairfood, die in opdracht van Verstegen ook een onderzoek uitvoerde naar de hoogte van een leefbaar inkomen voor de boeren; een inkomen waarmee de boer en zijn of haar gezin zich een dergelijke levensstandaard kunnen veroorloven. Dat onderzoek wees uit dat de boeren op dit moment met alleen de nootmuskaatteelt nog onvoldoende verdienen om van een leefbaar inkomen te kunnen spreken.

Marktprijs
Verstegen koopt op dit moment naar eigen zeggen bij de boeren de hoogste kwaliteit nootmuskaat in voor een prijs die hoger ligt dan de marktprijs. “Er kan voor de boeren veel gewonnen worden als de gemiddelde kwaliteit van hun oogst verbeterd wordt. Daarnaast liggen er kansen als het aankomt op het verhogen van de kwantiteit; bij verschillende boeren zaten grote verschillen in het aantal kilo nootmuskaat dat ze van één boom oogsten”, aldus de fabrikant. Verstegen onderzoekt momenteel wat de juiste interventies zijn om een leefbaar inkomen te realiseren.

Bron: Levensmiddelenkrant