HAK verder met kikkererwt in Nederland

GIESSEN – Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK gaat verder met het telen van kikkererwten in Zeeuws-Vlaanderen. Het gaat om een vervolgproef van het succesvolle experiment in 2018. HAK streeft ernaar zo veel mogelijk producten lokaal te produceren en wil daarom bekijken of het mogelijk is ook kikkererwten in Nederland te telen.

De droge zomer heeft bijgedragen aan een goede eerste Nederlandse kikkererwtteelt in 2018. “De opbrengst was zo’n 3500 kilo per hectare, 15 procent boven de gemiddelde gewasopbrengst”, aldus HAK over de eerste proef. Met de vervolgproef wil HAK meer kennis vergaren over de condities waaronder grootschalige teelt in Nederland mogelijk zou zijn.

Kikkererwten groeien normaal gesproken alleen in droge landen, zoals India, Pakistan, Turkije of Marokko. Het bedrijf wil uitvinden hoe dit in Zeeland geteste ras, dat ook in Canada wordt gebruikt, reageert op een meer natte zomer.

‘Groene keuken van HAK’
In 2017 en 2018 deden telers succesvolle proeven voor HAK met een Nederlandse kidneyboon. Adri den Dekker, directeur Inkoop en Landbouw bij HAK: “Zoveel mogelijk lokale teelt is een van de pijlers onder onze duurzaamheidsaanpak genaamd ‘De Groene Keuken van HAK’. Daarom zijn we nauw betrokken bij het experimenteren met nieuwe peulvruchten van eigen bodem.”

“Zeeuws-Vlaanderen is daarvoor uiterst geschikt” vult directeur Ben Thomaes van peulvruchten- en bonenspecialist Termont en Thomaes aan. “We hebben hier heel vruchtbare ‘jonge’ grond, die nog maar paar honderd jaar bestaat. Daarnaast is de zee nooit ver weg, waardoor de temperaturen gematigd zijn met tegelijkertijd veel zonneschijn.”

Bron: Levensmiddelenkrant.nl