AB InBev koopt SABMiller voor ruim 95 miljard euro

LONDEN - De twee grootste bierbrouwers ter wereld, Anheuser-Busch InBev en SABMiller, hebben overeenstemming bereikt over een fusie. AB InBev betaalt ruim 95 miljard euro voor de tweede brouwerij ter wereld.

Dat maakten de twee ondernemingen dinsdag bekend. AB InBev biedt 44 pond per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch, te voldoen in contanten en eigen aandelen. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro). Een bod van 42,15 pond per aandeel dat AB InBev eerder deze maand uitbracht, vond SABMiller nog veel te laag. Ook twee eerdere informele biedingen werden van tafel geveegd. De druk op SABMiller om toe te happen was echter hoog, omdat onder meer grootaandeelhouder Altria een overname wel zag zitten.

Heineken
Om de touwtjes zelf in handen te houden, probeerde SABMiller vorig jaar Heineken te verleiden tot een fusie. De oprichtersfamilie van de Nederlandse brouwer bleek daar echter niet voor te porren. AB InBev en SABMiller zijn samen goed voor een jaaromzet van omgerekend bijna 57 miljard euro. Heineken, dat op de mondiale biermarkt nu nog de derde plek inneemt achter de twee fusiepartners, kwam vorig jaar tot een omzet van ruim 21 miljard euro.

 

Bron: ANP