Boeren blokkeren distributiecentra: ‘No farmers, no food’

(Update 10:31 uur) NIEUWVEEN – Na de demonstraties van afgelopen week hebben boeren nu gedreigd om aanstaande maandag alle distributiecentra van levensmiddelen in Nederland te blokkeren. ‘No farmers, no food’, dat is de boodschap. Gisteravond werd het dc van Albert Heijn in Geldermalsen al slachtoffer.

Rond 20.30 uur arriveerden de eerste trekkers voor de uitgang van het dc, waardoor de vrachtwagens met goederen niet konden vertrekken. Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn, reageert op de actie: "Gisteren was er inderdaad een protestactie van boeren bij ons distributiecentrum in Geldermalsen. Rond elven vertrokken de boeren weer. Het staat iedereen vrij op te komen voor zijn/haar belangen, maar wij vinden het vervelend dat zij ons distributiecentrum blokkeerden." Dinsdagavond gebeurde hetzelfde bij het dc van Boni in Nijkerk.

De LTO, branchevereniging voor boeren en tuinders, laat in een statement weten dat de organisatie en haar leden boos en radeloos zijn over het kabinetsbeleid. “Dat brengen we op een passende en waardige wijze onder de aandacht. Door toegestane demonstraties en acties, door publieksvriendelijke acties en door het organiseren van gesprekken met burgers. Positief, met creativiteit en door gebruik te maken van het grondwettelijke demonstratierecht.”

Land plat gooien
Het idee van de boeren is om maandag het hele land plat te gooien. Die dag wordt als een ultimatum genoemd, tot die tijd heeft de regering de tijd om de stikstofplannen van tafel te vegen. Op de planning staat om alle distributiecentra, vliegvelden en andere grote vervuilers van Nederland te blokkeren.

Bron: Levensmiddelenkrant