Fabrikanten

Esigbond: ‘Verbod e-sigaret risicovol’

DELFT – Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) noemt een de oproep van longartsen om de e-sigaret in Nederland te verbieden ‘ondoordacht’ en riskant. Gebruikers zouden worden teruggedreven naar de ‘meer schadelijke’ klassieke sigaret.

Mathijs van Eeten |

De voorzitter van Esigbond Emil ’t Hart wijst op wetenschappelijk onderzoek. “Wetenschappelijke onderzoeken tonen onomstotelijk aan dat de in Nederland streng gereguleerde elektronische sigaret een veel minder schadelijk alternatief is dan de traditionele sigaret, en hier bestaan dan ook geen twijfels over. Dit is onlangs herbevestigd door het gerenommeerde Public Health England en in tegenstelling tot wat de longartsen beweren wel degelijk wetenschappelijk aangetoond. Ook het Royal College of Physicians heeft geconcludeerd dat de elektronische sigaret een zeer goed alternatief is.”

’t Hart is het niet eens met wat tegenstanders van de e-sigaret zeggen. “Volgens ons is er sprake van onnodige paniekzaaierij, met vergaande gevolgen. Wij horen in de praktijk dat deze aangewakkerde angst ervoor zorgt dat vapers weer gaan roken en dat baart ons zorgen.”

Knoeien
De Esigbond benadrukt de verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland. “De incidenten in de Verenigde Staten hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met het knoeien met verkeerde vloeistoffen. Dit blijkt uit de eerste bevindingen van het RIVM, de FDA (US Food and Drug Administration) en Public Health England die aantonen dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om ongereguleerde vaping-producten met THC en vitamine E die op straat zijn verkocht. THC-vullingen zijn in Nederland verboden. In tegenstelling tot de VS worden elektronische sigaretten in Nederland streng gereguleerd, en voldoen aan alle wettelijke eisen als deze bij een officieel verkooppunt worden aangeschaft.”

Maandagmorgen gaven longartsen collectief te kennen het liefst een verbod op e-sigaretten te zien, met het oog op ‘zorgwekkende ontwikkelingen’. Acht Nederlanders kwamen met klachten bij een longarts terecht.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops

tabak-bij-hoogvliet-2.jpg