FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

AMERSFOORT – Alle merken van FrieslandCampina krijgen dit jaar papieren rietjes. Daarmee loopt de fabrikant vooruit op het verbod van plastic rietjes in de EU, volgend jaar. In een jaar tijd worden meer dan 100 miljoen plastic rietjes door een meer duurzame, papieren variant vervangen.

Het uitfaseren van plastic rietjes volgt na de introductie van recyclebare kaasverpakking, laat de fabrikant weten. De rietjes die FrieslandCampina introduceert zijn van gecertificeerd papier. “Het is niet eenvoudig om een stevig papieren rietje te ontwikkelen, dat buigbaar is, hygiënisch en niet te snel zacht wordt bij het drinken”, zegt Patrick van Baal, global director Packaging Development bij FrieslandCampina. “Bovendien moet het rietje ook afbreekbaar zijn, voor als het per ongeluk in de natuur komt. Na veel testen is het gelukt om een rietje te ontwikkelen dat aan al deze eisen voldoet.”

Als eerste
De rietjes op kleinverpakkingen van de eigen merken in een aantal grote landen binnen de Europese Unie worden als eerste vervangen. In Nederland gaat het daarbij om de merken Chocomel, Fristi, Campina en Optimel.

In België wordt het plastic vervangen bij Cécémel, Joyvalle en Fristi, in Hongarije bij Pöttyös en in het Verenigd Koninkrijk bij Yazoo. Ook buiten de Europese Unie start FrieslandCampina met papieren rietjes voor het merk Dutch Lady in Hongkong. Voor de plastic wikkels die uit hygiëneoverwegingen om de rietjes zitten, is nog geen kwalitatief en hygiënisch alternatief voorhanden. Zodra dat er is, zal FrieslandCampina ook de plastic beschermwikkels om de rietjes vervangen.

Buigzaam
Daarmee heeft de fabrikant als doel in 2021 142 miljoen rietjes te vervangen. Dat is ruim 23.000 kilometer en 57.000 kilo aan plastic rietjes, laat de fabrikant weten. “Een buigzaam rietje is noodzakelijk voor deze verpakkingen. Anders is ofwel het rietje te groot om op de verpakking te plakken of te klein om het pakje volledig leeg te drinken.”

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops