Gall & Gall-directie krijgt duwtje richting FNV

(UPDATE) UTRECHT - De ondernemingsraad van Gall & Gall wil dat de directie van het bedrijf verder onderhandelt met FNV Handel over de arbeidsvoorwaarden van 1400 werknemers. Dat meldt FNV Handel. De directie wilde dat aanvankelijk niet.

De or heeft een brief gestuurd aan de directie van Gall & Gall met het verzoek wél met FNV Handel om de tafel te gaan voor een nieuw cao. De or ziet het niet als haar taak dat zelf te doen. “Dat is wat de werknemers willen, een cao die met de bonden wordt afgesloten. Maar de directie heeft deze wens willens en wetens genegeerd. De brief van de or is een eerste stap in de goede richting”, licht Jethro Warbroek van FNV Handel toe. “Voor de ondernemingsraad is het heel lastig om scherp te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden, want ook de or-leden zijn in dienst van Gall & Gall. Deze afhankelijkheid heeft een vakbond niet.”

Petitie
Eind juni overhandigden twee Gall & Gall-winkelmanagers een petitie aan de or, ondertekend door nog 262 collega’s. De ondernemers vroegen de or nog eens bij de directie aan te dringen op een onderhandeling met de FNV. De uitbaters voelden zich genegeerd door de directie. Bij Gall & Gall werken 1.400 mensen waarvan 250 winkelmanagers in vaste dienst, 900 kort parttimers en 250 medewerkers met een lang parttime contract.

Ronald van der Aart, woordvoerder bij Gall&Gall: “Sinds 1 juli 2018 heeft Gall & Gall een arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) met een looptijd tot 30 juni 2021. Met deze AVR heeft destijds het merendeel van de medewerkers ingestemd. Sinds november 2018 is de directie van Gall & Gall met de Ondernemingsraad (OR) in gesprek over een voorgenomen stapsgewijze modernisering van deze AVR, zoals dat ook in de AVR is afgesproken. Ondanks verschillende gespreksrondes en voorstellen vanuit Gall & Gall hebben we hierover helaas geen overeenstemming kunnen bereiken met de OR. Dat vinden we jammer, want we zijn ervan overtuigd dat we goede voorstellen hebben neergelegd. We hebben de OR als een goede en stevige gesprekspartner ervaren en nodigen de leden van de OR uit om het gesprek te hervatten. We zijn er van overtuigd dat de OR, net als wij, het beste voor heeft met de medewerkers en het bedrijf. Ondertussen blijft de huidige AVR de komende twee jaar van kracht, inclusief de gemaakte afspraken over loonsverhoging.”

Bron: Levensmiddelenkrant