Marqt en Udea bundelen krachten

AMSTERDAM – Marqt vindt in Udea een partner voor de toekomst. Een meerderheid van de aandeelhouders van Marqt heeft een overeenkomst gesloten over een samenwerking. Marqt en Udea hopen hun merkwaarde te versterken en verder te groeien. Marqt blijft als retailer haar eigen merk voeren, maar sluit nog een groot aantal winkels. 

“Met deze stap versterkt de combinatie Marqt-Udea haar toonaangevende positie op het gebied van biologische en duurzame retail en groothandel in de Benelux”, laten de bedrijven weten in een verklaring. Marqt is al enige tijd op zoek naar partner, voor toekomstig lijfbehoud. De samenwerking moet nog wel goedkeuring krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Udea is namelijk ook franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza.

Grootschalig
Udea is volgens Marqt ‘de ideale partner’ voor toekomstbestendigheid. Marqt kan met de samenwerking profiteren van Udea’s grootschalige infrastructuur, wat Marqt naar eigen zeggen een ‘gezonde basis en financiële structuur’ meegeeft. Marqt wil met de samenwerking weer een serieuze concurrent worden op de bio-formulemarkt.

Er zullen nog winkels van Marqt gaan verdwijnen. De formule wil tien tot twaalf rendabele vestigingen overhouden, waar er nu nog 23 locaties actief zijn. Marqt houdt de eigen winkels ook nog eens kritisch tegen het licht. ‘Een rationalisatie van de winkelportfolio’, noemt Marqt het.

Veranderende behoeften
De formule ziet in ieder geval brood in haar eigen horeca- en gemakswinkelconcepten. “Marqt zal vanuit haar Amsterdamse basis focussen op kleinere eet- en drinkwinkels, Marqt keuken en online”, schrijft de formule. “Om daarmee nog meer te profiteren van de kansen van de veranderende behoeften en wensen van de grootstedelijke consument en de toenemende verkopen van biologische- en duurzame producten en verse maaltijden.”

Het samengaan van beide organisaties zal in de komende periode nader worden uitgewerkt. De formules Marqt en Ekoplaza blijven in ieder geval in de huidige vorm bestaan, beloven de bedrijven. Het komende jaar wordt gebruikt om een ‘doordacht en zorgvuldig samenwerkings- en integratieplan’ uit te werken.

Bron: Levensmiddelenkrant