Oogst uien 2020 op niveau, aardappeloogst omhoog

DEN HAAG - De Nederlandse uienoogst zal dit jaar naar verwachting weer op het niveau van twee jaar geleden uitkomen, waar vorig jaar de droge zomer voor een duidelijke dip in de opbrengsten zorgde. 

Volgens de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal 1,5 miljoen ton zogeheten zaai-uien worden geoogst. Daarmee is op jaarbasis sprake van een toename van 65 procent, geholpen ook door een met 9 procent gegroeid teeltareaal.

Aardappel
Ook de aardappeloogst zal fors hoger uitvallen dan een jaar eerder. De stijging met bijna een kwart tot 3,9 miljoen ton betekent dat de opbrengsten bijna gelijk zijn aan twee jaar eerder, toen 4 miljoen ton aardappelen van het land werd gehaald. Het teeltoppervlak van de aardappel steeg op jaarbasis met 3 procent.

Bij de suikerbietenteelt gaat de CBS-raming uit van een stabilisatie van de oogst ten opzichte van 2018, op 6,5 miljoen ton. Wel is er dit jaar sprake van een krimp van het teeltareaal met 7 procent. Twee jaar geleden werd nog 8 miljoen ton suikerbieten geoogst.

Bron: ANP