Picnic bouwt aan e-commerce-cao

AMSTERDAM – Online supermarkt Picnic gaat samen met zijn medewerkers en de brancheorganisatie INretail in de fulfilmentcenters een eigen e-commerce-cao bouwen die aansluit bij de werkzaamheden en de huidige tijd.

Picnic is hierover reeds maanden in open dialoogsessies met haar werknemers in gesprek. De retail-cao van brancheorganisatie INretail zal als basis dienen. De fulfilmentcenters (FC’s) van Picnic vallen naar eigen zeggen niet binnen de werkingssfeer van de supermarkt-cao. Picnic is daarnaast van mening dat de supermarkt-cao achterhaald is en leidt tot scheve situaties als die zou worden toegepast. Moderne arbeidsvoorwaarden moeten volgens het bedrijf plaatsmaken voor de halve eeuw oude supermarkt-cao.

Vaste Kamercommissie
Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic: “Voor de e-commercesector bestaat op dit moment geen cao. Na gesprekken met sociale partners hebben we het initiatief genomen om daar iets aan te doen. Op suggestie van de vaste Kamercommissie van SZW zijn we in gesprek geraakt met INretail die een retail-cao heeft. Deze is al behoorlijk modern en vormt de basis voor de e-commerce-cao.”

Sociale partners staan achter dit initiatief vertelt Muller. “Na vele gesprekken blijkt dat zij een e-commerce-cao zien zitten, ook om te voorkomen dat buitenlandse partijen in Nederland gaan werken met grote groepen arbeidsmigranten. Moderne arbeidsvoorwaarden in een cao zijn wat de sector nodig heeft. We hebben daarom de afgelopen maanden samen met onze medewerkers gezocht naar welke arbeidsvoorwaarden passen bij deze tijd en bij een e-commercebedrijf als Picnic”, aldus Muller. “We hebben een enorm diverse groep medewerkers. Sommigen willen 40 uur per week werken, anderen alleen als de kinderen naar school zijn, weer anderen af en toe één dag in de week. Dat faciliteren wij nu allemaal en dat kan binnen de volledig achterhaalde supermarkt-cao helemaal niet. De vernieuwing heeft al veel te lang op zich laten wachten.”

Bron: Levensmiddelenkrant