Vakcentrum: ‘Huidige omzetgroei is echt niet zo rooskleurig’

(CORONANIEUWS) WOERDEN – Het beeld als zou elke supermarkt tenminste een kerstomzet noteren, is niet correct volgens het Vakcentrum. Zij geven aan dat veel winkels ongekende omzetten draaien en dat het in sommige gevallen gaat om een omzetplus van meer dan 30%. Toch is deze situatie volgens de brancheorganisatie niet zo rooskleurig als dat het klinkt.

“Vanuit dit geschetste beeld wordt soms geprobeerd de supermarkten uit te sluiten van diverse regelingen ter ondersteuning van de ondernemer in de crisis”, laat het Vakcentrum weten. De organisatie heeft er op gewezen dat geen enkele sector in z’n geheel kan worden uitgesloten. Er zijn namelijk ook een andere ervaringen.

Omzetdaling
“Supermarkten aan de grens zien de omzet sterk teruglopen vanaf de afgelopen week. Op sommige plekken met meer dan 10%. Dit is het gevolg van de beperkingen van het grensverkeer dat (nagenoeg) niet meer mogelijk is. Zwaar getroffen zijn ook de supermarkten op de zogeheten high traffic-plekken zoals stations en stadskernen. Een afname van meer dan 10% is regel tot wel meer dan 25%. Ook veel supermarkten op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties noteren een diepe min. Supermarkten op de universiteitsterreinen zijn inmiddels zelfs gesloten. Het rooskleurig beeld zoals wordt geschetst, valt dan ook niet branche breed te maken. De effecten op de langere termijn lijken minder rooskleurig”, verklaart het Vakcentrum.

Groothandel
Het Vakcentrum onderschrijft dat op dit moment een brede voedselvoorziening noodzakelijk is, voedselverspilling voorkomen moet worden alsook de bijdrage van de groothandel hierin. “We moeten wel oppassen voor een blijvende vergroting van een reeds bestaand ongelijk speelveld. Op een ‘natuurlijk’ moment zal weer heel duidelijk paal en perk gesteld moeten worden aan de ongelimiteerde openstelling van de groothandels voor consumenten. Wat ons betreft in ieder geval vanaf het moment dat de horeca weer opengaat.”

Bron: Levensmiddelenkrant