Wessanen akkoord met overnamebod

AMSTERDAM  - Wessanen stemt in met het overnamebod van een consortium onder leiding van de Franse investeerder PAI Partners. Het bod bedraagt 11,50 euro per aandeel (inclusief dividend) in contanten, wat neerkomt op circa 885 miljoen euro.

In maart werd bekend dat er gesprekken werden gevoerd over een overname en dat boekenonderzoek plaatsvond. Wessanen gaf toen aan dat begin februari de eerste interesse werd kenbaar gemaakt door het consortium. Toen werd door het bedrijf besloten dat het niet in het belang van de belanghebbenden van Wessanen was om de onderhandelingen aan te gaan. Na verschillende herziene voorstellen werd het huidige bod gedaan.

Tot het consortium behoort ook de Amerikaanse investeerder Charles Jobson. Die is grootaandeelhouder van Wessanen met een belang van ruim 25,7 procent. Jobson is sinds 2009 aandeelhouder van Wessanen. PAI behoort tot de grootste Europese investeringsmaatschappijen met een portefeuille van meer dan 12 miljard euro.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet onlangs weten dat de belangen van verschillende groepen aandeelhouders rondom Wessanen uit elkaar zijn gespeeld. De vereniging wees er daarbij op dat Jobson al instemde en 80 procent van zijn aandelen zal inbrengen in het niet-beursgenoteerde Wessanen. Volgens de VEB zijn beleggers die blijven zitten met een belang in de nieuwe onderneming niet gebaat bij een zo hoog mogelijke overnameprijs. Daar komt nog eens bij dat een van de leden van de raad van commissarissen is voorgedragen door Jobson. Hij zou buiten de onderhandelingen moeten blijven.

Topman Christophe Barnouin verklaarde in een toelichting dat het bod een aantrekkelijke prijs biedt voor de aandeelhouders en in het beste belang is van Wessanen. Door de overname wordt het bedrijf in staat gesteld verder te investeren in initiatieven om zijn positie als een leidende partij in de markt voor natuurvoeding vast te houden, aldus Wessanen. PAI verklaarde dat Wessanen extreem goed is gepositioneerd in de Europese markt voor gezonde voeding.

AFM
Het is de bedoeling dat uiterlijk begin juni een voorlopig voorstel wordt ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en dat de overname in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond. De bedrijfsnaam van Wessanen blijft behouden en het hoofdkantoor blijft in Amsterdam. De overname zal geen directe impact op werkgelegenheid hebben. Het management bij Wessanen wordt gesteund door de kopers.

Wessanen kwam ook met cijfers over het eerste kwartaal. De omzet daalde met ruim 4 procent tot bijna 160 miljoen euro. Het bedrijf is vooral bekend van merken als Zonnatura en Whole Earth.

Bron: ANP