Producent Dry Misting wint EU prijs voor aanpak voedselverspilling

BRUSSEL – Contronics, het bedrijf dat Dry Misting ontwikkelde, heeft van de Europese Commissie de Horizon Impact Award gekregen. Deze prijs werd aan het Brabantse bedrijf uitgereikt, omdat de commissie het bewezen acht dat de technologie een aanzienlijke bijdrage levert aan het verminderen van voedselverspilling.

Een Dry Misting-systeem kan jaarlijks 33 ton groenten en fruit van verspilling redden, doordat de minuscule mistdruppels de producten tegen uitdroging beschermen. Wanneer deze mist verdampt, stijgt de luchtvochtigheid en daalt de temperatuur op natuurlijke wijze, zonder nattigheid. Dry Misting zorgt dat verse producten als groenten en fruit minder uitdrogen en zo hun verse kwaliteit, kleur en voedingsstoffen beter behouden. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de producten langer goed blijft en ze dubbel zo lang vers kunnen blijven. Daarnaast wordt de noodzaak bij sommige producten weggehaald om ze in te pakken in plastic folie.

Alleen al in een supermarkt kan de derving zo met 25 procent verminderd worden, maar Dry Misting kan door de hele voedselketen toegepast worden, zo stelt Contronics. Het Brabantse ingenieursbedrijf is marktleider in dry misting-technologie voor de verse-voedingssector en de detailhandel en wil met zijn techniek de voedselverspilling van de sector halveren. De Horizon Impact Award is een initiatief van de Europese Commissie om erkenning te geven aan projecten met grote maatschappelijke waarde. De prijs werd in ontvangst genomen door Frank Bakker, directeur Contronics Dry Misting.

Bron: Levensmiddelenkrant