bananen van Lidl.jpg

Formules

Lidl betaalt leefbaar loon aan bananenarbeiders

HUIZEN – Supermarktketen Lidl is de eerste retailer die bananen leefbaar loon betaalt aan arbeiders die op de bananenvelden werken. Deze laatste stap in het dichten van de loonkloof in de bananenketen is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Lidl en onder andere de non-profitorganisatie The Sustainable Trade Initiative.

Redactie |

Duurzaamheidsspecialist Lidl Nederland Rebekkah Simmons zegt: "Een uitgangspunt binnen onze duurzaamheidsstrategie is dat we de klant een zo’n duurzaam mogelijke keuze willen laten maken. We verkopen al jaren uitsluitend duurzame gecertificeerde bananen. Nu leggen we de lat voor onszelf nog hoger en zorgen we ervoor dat de arbeiders op de bananenvelden het leefbaar loon betaald krijgen voor ons volume bananen. Koop je als klant bananen bij Lidl, dan maak je automatisch de keuze voor echte eerlijke bananen. Zo maken we een duurzame leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk."

Fair trade
De stap naar volledig fair trade geldt voor het gehele bananen-assortiment van Lidl Nerderland. Dus voor zowel de biologische Fair trade bananen en de bananen met het Rainforest Alliance-certificaat. De prijs van ‘de ‘Living Wage-Banaan' is voor de consument onveranderd.

Loonverschil gedicht
Een nauwkeurige berekening van premie voor leefbare lonen is een wezenlijk onderdeel van de samenwerking tussen Lidl en de partners. Met een "Living Wage"-premie in de producerende landen Colombia, Ecuador, Guatemala en de Dominicaanse Republiek, wordt het vastgestelde loonverschil gedicht.

Lidl laat met trots weten de eerste retailer in Nederland te zijn die een leefbaar loon betaalt aan de arbeiders op de bananenvelden. De supermarktketen hoopt dat er door kennisdeling van dit proces een transformatie zal plaatsvinden en de gehele Nederlandse markt zal volgen.

Bron: Levensmiddelenkrant