BOXTEL – Vion steekt geld in een nieuwe slachterij voor runderen in Noord-Nederland, waar onder andere biologisch vlees geproduceerd gaat worden. Door de nieuwe locatie zullen kortere transportafstanden van lokale veehouders mogelijk zijn en dit betekent betere condities voor de dieren, aldus het concern.
Vion zet met de investering in een nieuwe slachterij, waarvan de precieze locatie nog niet bekend is, de samenwerking voort met de Waddenvlees-groep, bekend van onder andere het merk Waddenrund. De groep zal met Vion de aanvoer van runderen regelen voor de nieuwe slachterij, beëindigt haar slachtactiviteiten in Dokkum en gaat deze vervangen door andere vleesverwerkende activiteiten, meldt Vion.
Biologisch
De nieuwe slachterij zal onder andere biologisch rundvlees produceren, een groeiende markt waar Vion en de Waddenvlees-groep samen marktleider in zijn, aldus Vion. Er wordt gezocht naar een locatie met een capaciteit van ongeveer 2500 runderen in de week die werk biedt aan ongeveer 100 mensen.
Vion werkt met de nieuwe investering aan kortere ketens en betere transparantie, voedselveiligheid en kwaliteit, zegt Vion-ceo Francis Kint in een toelichting op het nieuws. “Daarmee kunnen we ook verder werken aan duurzame vleesconcepten, zoals weiderundvlees, waddenrundvlees en biologisch rundvlees.”
Slachtdata
Vion heeft in 2014 en 2015 ‘significant’ geïnvesteerd in haar productielocaties in Nederland en Duitsland, meldt het bedrijf, in onder meer Groenlo, Vilshofen en Landshut. Medio dit jaar wordt een grote uitbreiding van een locatie in Waldkraiburg, gelegen in de Duitse deelstaat Beieren, afgerond. Vion zegt een sterke ketenstructuur te willen bouwen waarbij de rundveehouder informatie over zijn runderen ontvangt van Vion, zoals slachtdata, keuringsgegevens en resultaten van metingen aan de runderen. “Daarmee wil Vion het vertrouwen en de transparantie vergroten voor haar afnemers en de consument”, aldus het slachtconcern.
Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops