hh-silver11592.jpg

Fabrikanten

OM start strafrechtelijk onderzoek naar Heineken

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar bierfabrikant Heineken om mogelijk gesjoemel met statiegeldblikjes. Eerder had de brouwer al een last onder dwangsom opgelegd gekregen van de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) over deze kwestie.

Redactie |

Na de invoering van statiegeld op blikjes per 1 april van dit jaar bracht Heineken nog steeds blikjes zonder statiegeldlogo op de markt. De brouwerij kreeg een last onder dwangsom opgelegd van maximaal 1 miljoen euro van de ILT nadat de inspectie drie dagen voor ingang van de regeling constateerde dat de brouwer nog blikjes zonder statiegeldlogo produceerde. Heineken beriep zich op een overgangsperiode van drie maanden die er volgens het bedrijf zou zijn. Het bedrijf wilde ook geen karton en blik verspillen. De ILT bestreed het bestaan van een overgangsregeling en Heineken ging snel overstag en vermeed zo het betalen van de dwangsom.

Aangifte
De milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux had echter al aangifte gedaan tegen de brouwer. De milieuorganisatie vond dat de brouwer bewust de Wet op de Economische Delicten overtrad en zo de samenleving liet opdraaien voor de schade die de brouwer veroorzaakte met onder andere opruimkosten, verontreiniging en dierenleed. Het OM ziet genoeg aanleiding om de zaak te onderzoeken. Een woordvoerder heeft dat tegenover persbureau ANP bevestigd naar aanleiding van eerder berichtgeving hierover in het AD.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops