pieterpot-foto-klein-rechts-onder.png

Formules

Pensioenfonds vraagt faillissement Pieter Pot aan

ROTTERDAM – Het voortbestaan van de circulaire online supermarkt Pieter Pot ligt in de handen van de faillissementsrechter. Een van de schuldenaren, het Bedrijfstakpensioenfonds Levensmiddelen, heeft het faillissement aangevraagd. Vandaag doet de rechter uitspraak.

Redactie |

Update 16.46 uur: Het laatste nieuws is dat de rechter de uitspraak heeft uitgesteld tot aanstaande donderdag.

De aanvraag komt midden in de zoveelste poging van Pieter Pot en oprichter en ceo Jouri Schoemaker om het bedrijf van de ondergang te redden. Op dit moment loopt er een crowdfundingscampagne om 3 miljoen euro op te halen. Het bedrag is op de oorspronkelijke einddatum gestrand op 2 miljoen euro. De inschrijving is nu verlengd tot 18 december. Als de drie miljoen niet wordt gehaald, komt het ingeschreven bedrag niet beschikbaar en is het sowieso over voor de online supermarkt.

Reddingspoging
Naast eerdere reddingspogingen zijn veel van de debiteuren de afgelopen tijd akkoord gegaan met het omzetten van hun openstaande gedeeltelijk omgezet in aandelen. De faillissementsaanvraag van het pensioenfonds kan alles in gevaar brengen, zegt het bedrijf in een verklaring. ”Er zijn 140 crediteuren bij Pieter Pot die een openstaand saldo hebben”, zegt Schoemaker. “Het overgrote deel van deze crediteuren heeft ons de tijd gegeven om hun crowdfundingcampagne te laten slagen en tientallen crediteuren hebben 70% van hun openstaand saldo omgezet in de aandelen campagne als blijk van steun aan het bedrijf en haar missie. Tot onze teleurstelling wil het Pensioenfonds Levensmiddelen ons niet langer de tijd geven om de crowdfundingcampagne te laten slagen. Het pensioenfonds haalt jaarlijks 307 miljoen euro aan premies op. Onze openstaande schuld is 79.052 euro. We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist.”, aldus de ceo.

Oproep
“Schoemaker doet een laatste oproep aan het pensioenfonds. “Namens al onze klanten, partners, team en het klimaat doen we een dringend beroep op het pensioenfonds om de faillissementsaanvraag terug te trekken om Pieter Pot nog één week langer de tijd te geven om haar crowdfundingcampagne te laten slagen.”

Bron: Levensmiddelenkrant