AMSTERDAM – De producent van het plantaardige Droomboter, Mister Kitchen, is een petitie gestart voor wat zij noemen ‘zuivelvrijheid’. Volgens de huidige Europese regels mag Droomboter geen boter heten, net als dat volledig plantaardige room, kaas en melk ook niet zo genoemd mogen worden. Volgens Mister Kitchen is dat 'belachelijk' en moet dat veranderen.
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft gedreigd met een kort geding waarin een verbod gevraagd wordt tot het gebruik van de naam Droomboter. De NZO eist zelfs een dwangsom. Ook zijn er volgens het bedrijf zaken gestart door de NVWA en ligt er een klacht bij de Reclame Code Commissie. Mister Kitchen heeft in het kader van alle ophef de naam van het product al veranderd naar Droommm.
Belangrijk
Mister Kitchen mede-eigenaar Daan Faber zegt tegen de NOS: "In deze tijd waarin de overtuiging groeit dat we plantaardiger moeten eten, vinden wij het belangrijk dat mensen onze droomboter ook kunnen vinden op plekken waar zij altijd al boter hebben gekocht. En dat het dan ook zo heet. Want 'plantaardig vet smeersel', dat gaat niet verkopen in de winkel."
Met de petitie vraagt Mister Kitchen aandacht voor de huidige regels. Het uiteindelijke doel is het wettelijk mogelijk te maken dat producenten van plantaardige zuivel ook de termen ‘room’, ‘boter’ en ‘kaas’ mogen voeren. Nu is dat alleen voorbehouden aan zuivel van dierlijke producten. Ook als een product gemaakt is van cacaoboter, zoals Droomboter, mag het de term ‘boter’ niet gebruiken. Volgens het bedrijf zijn dat ouderwetse regels die vooral de zuivelindustrie beschermt in plaats van de consumenten en zo de voedseltransitie vertraagt.
Achterhoedegevecht
“De zuivelorganisaties voeren een achterhoedegevecht en dat is zonde van ieders tijd en geld”, zegt Faber in een persbericht. “Om verwarring met dierlijke zuivelproducten te voorkomen, maken producenten van plantaardige producten op allerlei manieren duidelijk dat er geen melkklieren van een koe aan te pas komen. Met Droomboter doen we dat op zes verschillende manieren op onze verpakking. De supermarkt plaatst er nog een groen ‘Vegan’-bordje bij op het schap. Boter gebruiken we in onze naam omdat een consument dat gewend is. Die is niet op zoek naar plantaardig vetsmeersel, maar op zoek naar plantaardige boter.”
Bron: Levensmiddelenkrant