Harold van Velzen team DA.png V.l.n.r. Henriette en Harold van Velzen, Gerard en Nel van Velzen, Tine Veenvliet en Wilfred Werrie.

Ondernemers

Plus-ondernemer opent twee winkels in één week

LOPIK - Plus-ondernemer Harold van Velzen heeft een drukke tijd achter de rug. In één week opende hij maar liefst twee winkels en nam hij ook het versplein van zijn supermarkt onder handen. Wat drijft deze bezielde ondernemer en wat kunnen andere ondernemers van hem leren? Levensmiddelenkrant sprak de goedlachse Van Velzen over zijn grote passie: mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Voor zijn andere grote passie, skiën, had de ondernemer de afgelopen drukke maanden even geen tijd. “Maar dat pakken we zéker weer op!”, lacht hij.

Yentl Bocxe Strik |

Het ondernemerschap werd Van Velzen met de paplepel ingegoten. “Mijn opa was al kruidenier, en zo jong als ik mij kan herinneren hielp ik mijn vader al in zijn winkel met het sorteren van flessen.” Dat Van Velzen ondernemersbloed had werd al vroeg duidelijk. Maar dat zijn toekomst in de supermarkt lag, kwam pas later aan de oppervlakte. “Mijn ouders hadden een supermarkt in Lopik en wilden deze in 1994 van de hand doen. Ik had toen enkele jaren op het hoofdkantoor van Plus gewerkt, en zei tegen mijn ouders: ‘Laat mij nu maar eens laten zien wat ik op de winkelvloer kan’. Ik heb hier geen moment spijt van gehad. Je kunt zoveel van je ondernemerschap kwijt in de supermarkt.”

Coach
“Mijn interesse in mensen staat bovenaan”, vertelt Van Velzen. “Ik ben graag op de hoogte van hoe het bijvoorbeeld met de studies van mijn medewerkers gaat, en vind het fijn om hier af en toe een coachende rol in te kunnen vervullen.” Niet geheel toevallig heeft Van Velzen enkele jaren een basketbalteam gecoacht. “Een deel van deze handelswijze heb ik meegenomen naar de supermarkt. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om met een team bezig te zijn, en het resultaat hiervan terug te zien in de winkel. Ik vind niets mooier dan mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen.”
De supermarkteigenaar zit nu 27 jaar in Lopik, en veel van zijn klanten zijn (ex-) medewerkers. “Sommigen hebben elkaar gevonden in de supermarkt en lopen nu met hun gezin door de winkel”, schetst Van Velzen.

Combinatiewinkel
Naast Plus van Velzen bezit de ondernemer sinds 2015 ook de aan de winkel grenzende The Read Shop. “Een deel van deze ruimte verhuurden we aan een plaatselijke bakker om zijn assortiment uit te stallen. Toen die ermee stopte, kregen we de ruimte om deze schappen opnieuw in te richten. De combinatiewinkel The Read Shop – DA drogisterij & parfumerie bestaat al enige tijd en is op verschillende plekken in Nederland een succes. En omdat de detailhandel langzaam verdwijnt uit Lopik, leek die combi ook een logische stap voor ons. We doen er namelijk alles aan om de klant geen aanleiding te geven het dorp te verlaten voor de wekelijkse boodschap”, vertelt Van Velzen, voor wie het rondkrijgen van de winkelbezetting eenvoudiger was dan gedacht. “Uiteindelijk bleken we heel veel drogisterijtalent al in huis te hebben. Tijdens de voorbereidingen kwam ik er snel achter dat er meer talent in mijn personeel schuilt dan ikzelf wist. Dus we hadden meteen een team met veel directe kennis, dat helpt enorm.”

"Je kunt zoveel van je ondernemerschap kwijt in de supermarkt"

Tabak
Voordat de combinatiewinkel van Van Velzen het levenslicht zag, verkocht The Read Shop ook tabaksproducten. Maar met het oog op de toekomst besloot de ondernemer om hier een aparte tabakspeciaalzaak voor te openen. “Als we hier ook ná juli 2024 nog tabak hadden willen verkopen, hadden we muren moeten bouwen tussen de winkelruimtes. Maar The Read Shop naast de supermarkt dankt zijn succes aan het gemak waarmee onze klanten na het boodschappen doen naar binnen lopen voor de top 10 boeken, tijdschriften of een wenskaart. Er zit dus een open verbinding tussen beide winkels. Om het geheel toekomstbestendig te houden, moest er dus een aparte tabakspeciaalzaak komen. Vanaf volgend jaar is onze tabakshop de enige plek in Lopik waar rookwaren verkocht mogen worden.”

Verbouwing
En alsof de voorgenomen opening van zijn combinatiewinkel én tabakshop nog niet genoeg was, zette de ondernemer vlak voor de verbouwing zijn tanden in een ander project. Hij opende een tijdelijke pop-upstore waar verse kant-en-klaarmaaltijden werden verkocht van traiteur Landwaart en groentejuwelier Jan Dros. De pop-upstore bleek een groot succes. “De maaltijden sloegen heel goed aan, dus hebben we een deel van de supermarkt hierop ingericht.”
En deze verbouwing vond plaats in – waarom ook niet – dezelfde week als de opening van de andere winkels. “We hebben ervoor gekozen om dit alles in één week tijd te doen. Dat was wel even druk, ja”, zegt Van Velzen met gevoel voor understatement. “Maar ik ben uiteindelijk heel blij hoe het allemaal gegaan is. Voor de verbouwing van een supermarkt zijn we gewend aan hele draaiboeken, waardoor wij ook voor deze verbouwing niet meer hoefden te schrikken.”
We laten graag de ondernemer aan het woord. Heb je een leuk verhaal of goed onderwerp? Neem contact met ons op via redactie@levensmiddelenkrant.nl.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: