DEN HAAG – Uit een nieuwe prijspeiling van de Consumentenbond blijkt dat A-merkprijzen nog steeds harder stijgen dan de prijzen van budgetmerken. In een jaar tijd werden A-merken gemiddeld 7% duurder, terwijl de inflatie maar 3,7% was. De prijzen van budgetmerken stegen gemiddeld 3%.
Tussen april 2024 en april 2025 zijn de prijzen van ruim achthonderd A-merkartikelen en driehonderd budgetmerkartikelen met elkaar vergeleken door de Consumentenbond. Als we kijken naar de honderd meest verkochte A-merken stegen er 73 harder in prijs dan de inflatie. De hardste stijgers: Omo (39%), Senseo (24%) en Robijn (23%). Maar zeven A-merk producten van de honderd werden niet duurder. De prijzen van budgetmerken zitten over het algemeen tientallen procenten onder die van A-merken. Er waren zelfs enkele gevallen waarin de prijs van een budgetproduct daalde, terwijl het vergelijkbare A-merk product duurder werd.
Onderlinge verschillen
Tussen de verschillende supermarktketens zitten grote verschillen. Bij Jumbo stegen de prijzen van A-merken het meest, gemiddeld 11%. Bij andere formules was dit gemiddeld 6 tot 7%. Jumbo wijdt deze stijging aan hun zelfstandige, lokale inkoop. De supermarkt heeft zich recent aangesloten bij twee Europese inkooporganisaties en wil daarmee een inhaalslag maken. Wat betreft A-merken is Nettorama het goedkoopst. Hier zijn de A-merkartikelen gemiddeld 9% goedkoper. Dirk, Vomar en Hoogvliet zijn ook redelijk goedkoop wat betreft A-merken. Bij Poiesz was een opmerkelijke ontwikkeling te zien. Daar werden de budgetmerken juist duurder, gemiddeld 10%.
Reactie
Albert Heijn zegt zich niet te kunnen vinden in de bevindingen van de Consumentenbond. Echter wil de formule geen onderbouwing met cijfers geven. Volgens hen fluctueren de prijzen van alle producten en de grondstoffen die erin zitten het hele jaar door. Als voorbeeld noemt de supermarktketen mayonaise, waarbij de kostprijs van eieren en zonnebloemolie zijn gestegen. “Afhankelijk van wanneer wij een contract met een leverancier afsluiten, kan het voorkomen dat bij het ene product wel al een (hogere) kostprijs is doorgevoerd, terwijl voor producten van een andere leverancier de oude (lagere) kostprijs nog geldt”, aldus AH. Echter ziet de Consumentenbond dat de A-merkmayonaises al twee jaar gemiddeld duurder worden en de budgetmerken niet.
Fabrikanten
Verschillende formules zeggen dat de inkoopprijzen van A-merken de afgelopen jaren harder zijn gestegen dan die van de budgetmerken. De fabrikanten zelf zwijgen hierover of leggen de verantwoordelijkheid bij de supermarkten. Nestlé en Procter & Gamble wilden niet reageren en Unilever liet weten alleen adviesprijzen af te geven. In Duitsland en Frankrijk liggen de inkoopprijzen van A-merken over het algemeen lager dan in Nederland. Een verklaring hiervoor is dat de formules daar profiteren van schaalgrootte. Verschillende internationale A-merkfabrikanten staan niet toe dat Nederlandse supermarkten de producten voor diezelfde lage prijs over de grens inkopen, waardoor Nederlandse consumenten meer betalen voor dit soort producten dan in onze buurlanden.
Bron: Levensmiddelenkrant