Image 1 - Thumb - oceaan.png

Fabrikanten

Purina Europe maakt zich hard voor herstel oceanen

AMSTELVEEN – Nestlé Purina PetCare Europe lanceert het Ocean Restoration programma met als doel het herstel van de biodiversiteit in de oceanen. Wereldwijd zijn zeeën cruciaal voor het leven op aarde. Klimaatverandering en menselijk handelen bedreigen het voortbestaan van het mariene leven.

Redactie |

Purina, al 125 jaar fabrikant van hoogwaardige huisdiervoeding, wil samen met partners het verlies in deze biodiversiteit tegengaan. Het bedrijf heeft de ambitie om 1500 hectare aan mariene habitats te herstellen voor 2030. Dat zijn omgerekend ruim 3700 American Footballvelden. 

Hersteloplossingen
Mariene habitats bieden onderdak aan veel soorten zeedieren, waaronder vissen. Vis maakt deel uit van de productieketen van Purina, met name de restproducten. Een waardevol ingrediënt in huisdierenvoeding, zodat niets verloren gaat. Purina investeert in de hersteloplossingen van haar partners in Europa. Elke partner in dit project richt zich op specifieke organismes die bijdragen aan het herstel van kwetsbare habitats. Het programma bestaat uit twee fases waarbij onderzoek en opschaling elkaar opvolgen. Hier is meer dan 3 jaar voor uitgetrokken.

Samenwerking
Purina Europe werkt samen met vier organisaties om haar ambities als onderdeel van het Ocean Restoration programma te realiseren. 
Sea Ranger Service: een in Nederland gevestigde sociale onderneming die methodes ontwikkelt om zeegrasvelden te planten; deze zijn zeer geschikt voor het vastleggen van koolstof en bieden een thuis aan talrijke soorten.  
Oyster Heave: een organisatie voor het behoud van de zee in Nederland en test het gebruik van natuurlijke materialen om verloren gegane oesterriffen te herstellen. Oesterriffen zijn natuurlijke waterfilters die waterkwaliteit verbeteren en zeegrasvelden laten groeien. Ze zorgen voor meer biodiversiteit en bieden onderdak aan vissen en andere mariene organismen.  
Urchinomics: verwijdert zee-egels die zeegrasvelden aantasten doordat hun natuurlijke vijanden zijn afgenomen. Door het verwijderen van zee-egels kan het zeewier weer aangroeien. Zeewier werkt als een natuurlijke waterzuiveraar en biedt een gezonde leefomgeving, voedsel en energie voor veel zeeorganismen, terwijl het ook grote hoeveelheden koolstof absorbeert en opslaat.  
SeaForester: zet technieken als mobiele zeewierkwekerijen in om snel verdwijnende zeewierbossen te herstellen.  

Uitdagingen
Al deze oplossingen zijn getest op verschillende locaties en met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Daarnaast is sprake van nauwe betrokkenheid van lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden. Belangrijk is het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen waarmee de partnerorganisaties te maken hebben. Samenwerking is hierbij noodzaak.

Inspanningen
Herstelwerkzaamheden zullen niet alleen plaatsvinden in Nederland, Frankrijk, Noorwegen en Portugal, maar ook op locaties in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. "We zijn er erg trots op dat we het Ocean Restoration programma kunnen lanceren. Nu de biodiversiteit in de oceanen drastisch afneemt, zijn gezamenlijke inspanningen belangrijker dan ooit”, benadrukt Kerstin Schmeiduch, directeur corporate communications en sustainability van Purina Europe. “Purina wil een bijdrage leveren aan het herstel van deze biodiversiteit die ook onderdeel is van onze toeleveringsketen. Daarom trekken we samen op met onze partners om op grote schaal te werken aan het herstel van leefgebieden in de oceanen van Europa."  
 
Verantwoorde bronnen
Het Ocean Restoration programma is onderdeel van de missie van Purina Europe om het herstel van oceaan- en bodemecosystemen te stimuleren. Zo heeft zij als doel dat 100 procent van haar vis-, schaal- en schelpdieringrediënten in 2030 afkomstig zijn van verantwoorde bronnen of biologisch zijn.  

Bron: Levensmiddelenkrant