Sainsburys Hook 001.png

Formules

Sainsbury’s opent meest energie-efficiënte supermarket ooit

HOOK – De Britse supermarktketen Sainsbury’s heeft volgens eigen zeggen de meest energie-efficiënte supermarkt ooit geopend in het plaatsje Hook in het graafschap Hampshire. De nieuwe winkel gebruikt maar de helft van de energie van een gewone supermarkt van dezelfde grootte.

Redactie |

Tevens zou de nieuwe winkel 25% minder energie gebruiken dan de huidige energiezuinige winkels. De Sainsbury’s in Hook  gebruikt 100% hernieuwbare energie en geen fossiele brandstoffen. De 700 zonnepanelen leveren 300 megawatt/uur per jaar. De verlichting gebruikt alleen ledlampen die de intensiteit aanpassen aan het daglicht.

Temperatuur
Andere energiebesparende oplossingen zijn deuren en afdekkingen voor de koel- en diepvriesvitrines die ene besparing opleveren van 60%. In Nederlandse supermarkten wordt dit al veel langer gedaan. Voor de overige temperatuurcontrole van de schappen wordt een terugwinsysteem gebruikt dat koude lucht uit de koelingen gebruikt om andere delen van de winkel te koelen. Warme lucht die vrijkomt uit de koelingen wordt dan weer ingezet om andere delen te verwarmen. Zo wordt twee derde van de energie hergebruikt.

Patrick Dunne, directeur vastgoed van Sainsbury's, zei: "Ik ben enorm trots op iedereen bij Sainsbury's die heeft meegewerkt aan de realisatie van deze baanbrekende nieuwe winkel, waarvan de lessen zullen worden gebruikt bij toekomstige winkelinvesteringen. Sainsbury's Hook is het hoogtepunt van vele jaren innovatie, hard werken en vooruitgang naar een duurzamere toekomst voor ons bedrijf.

Bron: Levensmiddelenkrant