iStock-185895230.jpg

Buitenland

Saladeleverancier van onder meer Aldi in UK is failliet

ATHERSTONE – UK Salads, een grote versleverancier van onder meer Aldi in Engeland, is failliet, zo meldt Just Food . Foodvakblad The Grocer geeft aan dat het bedrijf adviesbureau FRP heeft aangesteld als bewindvoerders. Schuldeisers willen geld zien, het gaat om £ 10 miljoen.

Fabiana van de Paverd |

De leverancier uit Essex teelde verse producten voor detailhandelaren, waaronder Aldi. Volgens bronnen uit de sector heeft het bedrijf voor bijna £ 15 miljoen aan leverbare kasgewassen, zoals tomaten, komkommers en aubergines, in de 60 hectare grote kassen van het bedrijf, wachtend op de oogst.

Ontslagen
“UK Salads was een gerenommeerd teelt-, verpakkings- en importbedrijf dat levert aan grote detailhandelaren, groothandelaren, catering en het publiek”, aldus een verklaring van FRP. “Helaas was het bedrijf, na een periode van uitdagende handelsomstandigheden, niet in staat om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen toen deze opeisbaar werden. Het bedrijf werd onder curatele gesteld en stopte met handelen.” Dit heeft geresulteerd in circa 200 ontslagen.” De gezamenlijke bewindvoerders overwegen nu alle opties voor het bedrijf en onderzoeken een aantal belangstellende partijen.

Leveringen stopgezet
Bronnen melden dat er nu snel beslist moet worden wat er met de oogst gaat gebeuren. Het probleem is dat de gewassen in de kassen niet lang kunnen wachten op een beslissing van de beheerders. “Het spijt ons zeer om dit nieuws te horen en onze gedachten zijn bij alle getroffenen”, aldus een woordvoerder van Aldi. “UK Salads is al lange tijd een partner van Aldi en de afgelopen maanden hebben we intensief samengewerkt om hen te ondersteunen en de beschikbaarheid in onze winkels te handhaven.”

Aankoopvolume
Een bron voegde eraan toe dat Aldi moet beslissen of het zijn aankoopvolume naar elders zal verplaatsen of zal wachten. “Er is hier in Groot-Brittannië simpelweg niet genoeg volume beschikbaar om de oogst van UK Salads te vervangen als de telers besluiten niet te oogsten, dus de retailer zal waarschijnlijk in het buitenland moeten zoeken, bijvoorbeeld in Nederland.”

Hoge druk
Volgens The Grocer kampte UK Salads al vijf jaar met ‘allerlei problemen’, waaronder stijgende energiekosten, een probleem dat bedrijven in de glastuinbouw al meer dan twee jaar teistert. Een bijkomend probleem, zo legde een andere bron uit, was dat de werknemers zouden vertrekken zodra het bedrijf onder bewind stond, waardoor er nog meer druk werd uitgeoefend om de gewassen te oogsten. UK Salads staat overigens niet alleen, er zijn meerdere telers die de afgelopen maanden hun activiteiten moesten stopzetten vanwege moeilijke bedrijfsomstandigheden.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.