AMSTERDAM – De deelname in de mislukte websupermarkt Superdirect heeft Sligro in het eerste half jaar van 2014 een kostenpost van één miljoen euro opgeleverd. Dat maakte het concern donderdag bekend bij de prestatie van de halfjaarcijfers.
In een toelichting op het experiment met het onbemande afhaalpunt in Eindhoven zegt Sligro-ceo Koen Slippens dat vooral de hoge derving bij Superdirect tot een enorme kosten leidde. “Met één vestiging hadden ze al wel een centraal dc. Wij kiezen zelf meer voor de geleidelijke weg. Eerst volume opbouwen met orderpikken in de supermarkt en dan vervolgens opschalen naar een online dc. Dat is bijvoorbeeld ook de manier waarop Tesco in Groot-Brittannië zijn websuper heeft uitgerold.”
Vestigingspunt
Superdirect richtte zich in het begin vooral op 1- en 2-persoonshuishoudens. Slippens zelf had daar ook meteen gezinnen in meegenomen. Desondanks ligt de mislukking niet aan het vestigingspunt Eindhoven (nabij Veldhoven red.). In dit gebied wonen duizenden goedbetaalde werknemers van high techbedrijven als ASML, die volgens Sligro’s cfo Huub van Rozendaal een geschikte doelgroep vormen voor een dergelijke websuper.
Opvallend
Sligro kijkt tevreden terug op de ervaring die is opgedaan met Superdirect. “Het meest opvallende vond ik dat er buiten de reguliere winkelopeningstijden vrijwel niemand komt om een pakket boodschappen op te halen. Een onbemand afhaalpunt hoef je dus niet in te zetten ten behoeve van een 24 uurs service, alleen voor het drukken van loonkosten is het interessant.”
De Sligro-ceo sluit niet uit dat er over tien jaar betere kansen liggen voor onbemande afhaalpunten. “Wil je dit goed opstarten dan moet je meteen 20 vestigingen neerzetten met een centraal dc. Maar je moet dan wel over een lange periode negatieve cijfers accepteren en dat vonden wij niet haalbaar.”
Aandeel
Sligro nam begin 2013 een aandeel van 49 procent in het nieuwe online initiatief. In september van dat jaar werd het eerste en enige volautomatische afhaalpunt geopend in Eindhoven. Op 1 mei 2014wierpen initiatiefnemers Peter Pompen en Henk Niemansverdriet de handdoek in de ring. In totaal kostte het experiment Sligro 2 miljoen euro, na verrekening van belastingen komt het netto-verlies uit op 1,5 miljoen euro.
Bron: Levensmiddelenkrant