AMSTERDAM – Coca-Cola stopt met de verkoop van de suikerhoudende variant van Sprite. Vanaf maandag verdwijnt de zoete frisdrank voorgoed uit de schappen. Een wereldprimeur, zo meldt het Financieele Dagblad.
Nederland is het eerste land ter wereld waar de gewone Sprite uit de schappen wordt gehaald. Volgens de zegsvrouw van Coca-Cola is dat deels vanuit logistieke overwegingen, omdat Nederland een klein land is. Ook zou Nederland erg geïnteresseerd zijn in gezondheid. De woordvoerster kon overigens niet zeggen of de aangepaste Sprite die gezoet wordt met aspartaam gezonder is. "We spreken niet over gezondheid als het gaat over frisdrank. Het gaat vooral over het drinken van iets lekkers en deze versie was volgens testen net zo lekker als het origineel."
Kilocalorieën
Een gewoon blikje Sprite bevat 92 kilocalorieën, tegenover nul voor Sprite Zero. Sprite is na Coca-Cola het populairste merk van het bedrijf. Door de verandering haalt de producent jaarlijks zo’n 3,75 miljard kilocalorieën uit het portfolio. Daarmee past de stap goed in de strategie van Coca-Cola om in 2020 het aantal calorieën per 100 ml verkocht product met 15 procent te verlagen (ten opzichte van het basisjaar 2012). “Het is een logisch vervolg op de stappen die we al jaren binnen het merk Coca-Cola zetten. Zo kwamen we al in 1984 met het calorievrije Coca-Cola light op de markt en bijna 10 jaar geleden met Coca-Cola zero. En vorig jaar introduceerden we de nieuwe Coca-Cola zero sugar, met een smaak die nog meer op de vertrouwde smaak van Coca-Cola lijkt, maar dan zonder suiker en zonder calorieën,” aldus Richard Schlasberg, country manager bij Coca-Cola Nederland.
Recept
Stoppen met de suikervariant van Coca-Cola is niet aan de orde. "Bij Sprite gold: als het even lekker is dan kan het." Het Sprite-recept is al vaker aangepast. Het recept van Coca-Cola is in meer dan honderd jaar maar één keer aangepast en dat werd na klachten snel teruggedraaid.
Foodwatch
Foodwatch ziet de 'Sprite-stap' van Coca-Cola vooral als een reactie op de toenemende druk die frisdrankbedrijven voelen. Daarbij benadrukt de organisatie dat Nederland 'Europees kampioen' is in het drinken van suikerhoudende dranken. Dat zorgt er volgens foodwatch mede voor dat er wekelijks 1200 mensen met suikerziekte bij komen. In Nederland zijn er volgens de organisatie nog geen wettelijke maatregelen van kracht om het gebruik van suiker terug te dringen, terwijl in steeds meer andere landen wel maatregelen zijn en worden genomen zoals bijvoorbeeld een suikerbelasting. Een volgend kabinet zou dus zomaar wettelijke maatregelen tegen frisdrank kunnen gaan nemen, aldus foodwatch.
Ondersteuning
De herlancering van Sprite wordt door Coca-Cola ondersteund middels een plan bestaande uit onder 700.000 gratis samples, 290.000 nekhangers aan huidige Sprite-flessen om de verandering aan te kondigen op de winkelvloer, digitale advertenties, een nieuwe televisiecommercial, advertenties in landelijke dagbladen en magazines en een uitgebreide social media campagne. Ook worden huidige Sprite-fans door Coca-Cola Nederland uitgenodigd om het product als eerste te proeven. De vernieuwde Sprite is vanaf 13 maart verkrijgbaar in de smaken citroen-limoen en citroen-limoen & munt. Sprite citroen-limoen & cranberry zal in april op de markt komen.
Bron: Het Financieele Dagblad