bread-2654572_1920.jpg

Fabrikanten

Stakingen bij bakkerijen van de baan

AMSTERDAM – De stakingen bij drie industriële bakkerijen die gisteren waren aangekondigd, gaan niet door. Op het laatste moment werd er door de werkgevers van de industriële bakkerijen een loonbod gedaan van 16% over een periode van 19 maanden. Dat is meer dan de 14,3% die door de vakbonden was geëist en die hebben de stakingen nu afgeblazen.

Redactie |

In een gezamenlijke verklaring melden vakbonden FNV en CNV dat ze het nieuwe bod gaan voorleggen aan de leden. In het nieuwe voorstel worden de lonen voor de medewerkers van industriële bakkerijen per 1 juli met 7% verhoogd. Op 1 januari en 1 juli volgend jaar komt daar nog 4,5% per keer bij. Andere afspraken voor in de cao zijn niet gemaakt.

Opgelucht
Nicole Engmann-Van Eijbergen, bestuurder CNV Vakmensen: “Ik ben opgelucht dat de druk van een mogelijke staking voldoende was om de werkgevers te laten bewegen. Ze zagen op tijd dat ze niet nóg een cao konden afsluiten ten koste van hun eigen mensen. Het is nu aan de leden om te beoordelen of dat gelukt is.”

Voor de medewerkers van ambachtelijke bakkerijen, waar het overgrote deel van de 51.000 werknemers in de sector werkt, gelden deze afspraken niet. CNV hoopt dat de werkgevers uit deze branche meegaan met hun collega’s van de industriële bakkerijen.

Bron: Levensmiddelenkrant