plantaardige vis.jpg

Fabrikanten

Subsidie voor visalternatieven

ROOSENDAAL – Start-up Monkeys by the Sea is een samenwerking aangegaan met Zeeuwse en Brabantse bedrijven Meatless, Coroos en Enough om verder te innoveren aan alternatieven voor vis. Hiervoor is een subsidie van 1 miljoen verkregen. Focus van de innovatie ligt op voedingswaarde, houdbaarheid, smaak en textuur. De visvervanger-markt ligt nog achter op die van de vleesvervangers. Het bedrijf werkt met lokale producten als zeewier, bietenpulp en gezuiverd Oosterscheldewater.

Redactie |

Naast de visserij zelf hebben ook de wereldwijde transporten een impact op het klimaat. Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat de handelsstromen 3,6 keer zo groot zijn als die van rundvlees, 5 keer groter dan varkensvlees en 8 keer zo groot als die van kipproducten. Oprichter van Monkeys by the Sea, Thijs Wullems, legt uit:” Voor de kust van Peru wordt bijvoorbeeld ansjovis gevangen Die ansjovis wordt tot vismeel vermalen en gaat vervolgens per schip naar Noorwegen als vissenvoer voor zalmkwekerijen. Daarna gaat die gekweekte zalm met volle vliegtuigladingen door naar China of op transport naar Nederland. Eigenlijk waanzin natuurlijk. En dat is nog niet alles. Andere problemen van de oceaan zijn vervuiling en overbevissing, terwijl de visstand en biodiversiteit ook nog eens achteruitgaan door de stijging van de watertemperatuur.

Visvervangers
De vraag naar visvervangers loopt nog achter op die van vleesvervangers. De potentiële markt bedraagt naar schatting 180 miljoen euro en ligt nu op 1 miljoen. De projectgroep wil dat visvervangers een vast onderdeel van het eetpatroon wordt. De producten moeten dan wel goedkoper worden dan de vergelijkbare visproducten. “Het is gezond, draagt bij aan CO2-arme voedselproductie en ondersteunt de klimaatdoelen. Het helpt namelijk bij het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige alternatieven. Daar moeten we toch een heel eind naartoe met elkaar”, aldus Wullems. Verder wil hij dat er lokale, palmolie- en sojavrije producten gebruikt gaan worden. “Hier in Bergen op Zoom zitten wij als bedrijf perfect. Brabant is gespecialiseerd in de voedselproductie en Zeeland met alle prachtige ingrediënten en culinaire know-how zit om de hoek.” Ook wordt culinaire kennis ingezet door zoals die van Hans Everse, president van het Gastronomisch Gilde en Sterrenchef Edwin Vinke van de Kromme Watergang, beide ook projectpartners.

Europese subsidie
De Europese Unie en de provincie Zeeland stellen een subsidie beschikbaar voor het Brabants- Zeeuwse initiatief. Monkeys by the Sea en de partners ontvangen een subsidie van 907.777 euro uit het Europese fonds OPZuid- 2021-2027. De provincie Zeeland legt nog eens 205.755 euro bij.

Bron: Out.of.Home Shops / Levensmiddelenkrant