candy-50838_1920.jpg

VBZ publiceert voor het eerst de verspillingscijfers

VEGHEL – De leden van VBZ verspillen slechts 1,1% van het geproduceerde volume tijdens de productie van producten. Het is voor het eerst dat de branche de cijfers van de voedselverspillingsmonitor gepubliceerd.

Redactie |

Sinds 2023 helpt VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten, haar leden om hun verspilling in kaart te brengen. Dat gebeurt door middel van een zelfmonitor. Hierin werkt de vereniging samen met de Stichting Samen tegen Voedselverspilling, Wageningen University & Research en met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Optimaal benutten
Voor de levensmiddelenindustrie wordt het om diverse redenen steeds belangrijker om grip te krijgen op voedselverspilling. Stijgende grondstofprijzen, transparantie over duurzaamheid en winstgevendheid zijn daar de belangrijkste van. Yigit Ispir, projectleider Duurzaamheid bij Pally Biscuits: "Wij streven altijd naar een zo efficiënt mogelijke productie: van energieverbruik tot het optimaal benutten van onze grondstoffen, waarbij we voedselverspilling zoveel mogelijk voorkomen waar we dat kunnen. Door onze verliezen goed te monitoren en hier KPI’s voor op te stellen, zien we precies waar we kunnen verbeteren. We doen graag mee aan dit onderzoek om samen met de sector te werken aan nóg minder verspilling, en hoogwaardig gebruik van waardevolle grondstoffen.”

Binnen de branche wordt gemiddeld 95% van de geproduceerde producten ook verkocht. Van de 5% die overblijft, wordt het overgrote deel gebruikt als hoogwaardige grondstof voor veevoer. Een kwart daarvan is hier niet geschikt voor en dat is de 1,1% die wordt verspild.

Vanaf de vloer
Bernd Postma van hagelslagfabrikant Delicia: “Voedselverspilling moet in woord en daad door iedereen vanaf de vloer tot aan de directiekamer worden opgepakt. Als het één schakel niet lukt, dan lukt het totaal niet. Vorig jaar zijn we gestart met een detailanalyse van afvalstromen per receptuur. Toen is er een verbeterteam gestart en zijn de recepturen, machines en prestaties aangepakt en medewerkers opgeleid. Met humor en enthousiasme, maar scherp op het proces, hebben we dit aangepakt. Het is veel meer gaan leven onder onze medewerkers. Hierdoor zit het nu in ieders systeem en hebben we veel minder afkeur, blijere medewerkers en een flinke, tevens financiële, besparing kunnen realiseren.”

Voor de directeur van Samen Tegen Voedselverspilling, Toine Timmermans, is het duidelijk dat meten helpt. “Net als in andere sectoren laat de voedselverspillingsmonitor zien dat ook in de zoetwarenindustrie monitoring leidt tot betere financiële en duurzame resultaten. Het helpt om gericht actie te ondernemen, dat maakt resultaten meteen zichtbaar.”

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops