Vivera-Kruimgehakt.jpg

Vivera verbetert voedingswaarde van kruimgehakt

HOLTEN - Plantaardig merk Vivera introduceert een vernieuwde receptuur van haar plantaardige kruimgehakt. De nieuwe formule bevat bijna 20% minder zout.

Redactie |

Hoewel vleesvervangers nog regelmatig als ongezond worden weggezet, berust dat beeld volgens ProVeg vaak op achterhaalde aannames. Uit hun onderzoek blijkt dat een groot deel van de vleesvervangers vaak gezondere voedingswaarde bevat dan hun dierlijke tegenhanger.

Minder zout
Volgens Vivera was het kruimgehakt al een gezonder alternatief dan dierlijk gehakt, onder meer dankzij het lagere gehalte verzadigd vet en de aanwezigheid van vezels. Dankzij de recente receptuurwijziging, minder zout, voldoet het product nu ook aan de criteria van het Voedingscentrum en past het binnen de Schijf van Vijf. De vernieuwde receptuur bevat minder dan 1,1 gram zout per 100 gram en voldoet daarmee aan de eisen van het Voedingscentrum voor een gezonde vleesvervanger.

“Volgens het Voedingscentrum moet een goede vleesvervanger onder meer voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12 bevatten, en laag zijn in verzadigd vet en zout,” zegt Emke van Wijlen, R&D-director bij Vivera. “De norm van 1,1 gram zout is streng, zeker omdat onbewerkt vlees van nature minder zout bevat en vaak pas tijdens het koken wordt gekruid. Onze vleesvervangers worden direct op smaak gebracht. Desondanks zijn we er wel in geslaagd om onder die norm te blijven. Daarmee is ons kruimgehakt een gezond én duurzaam alternatief voor dierlijk gehakt.”

Soms voedzaam, soms genieten
Vivera ziet ruimte voor zowel gezonde als meer indulgente producten binnen het plantaardige schap. Van Wijlen: “Niet elk product hoeft binnen de Schijf van Vijf te vallen, net zoals een vleesburger dat ook niet doet. Soms kies je voor voedzaam, soms wil je gewoon genieten. Wij willen consumenten in beide gevallen een plantaardige optie bieden die goed smaakt en eerlijk is over wat erin zit.” Tegelijkertijd is het de ambitie van Vivera om de lat structureel hoger te leggen. “Ons doel is helder: we willen qua voedingswaarden beter zijn dan vlees. Door bijvoorbeeld verder verlagen van het zoutgehalte, is een plantaardige keuze voor consumenten nog makkelijker. We blijven ons inzetten voor producten die zowel lekker als voedzaam zijn en creëren voor iedereen een passend alternatief.”

Transparantie als basis
De voedingswaarde van vleesvervangers ligt onder een vergrootglas. Wat volgens Vivera vaak onderbelicht blijft, is dat veel dierlijke producten hun beloften niet waarmaken. Een recente aflevering van Keuringsdienst van Waarde liet zien dat termen als ‘mager’ en ‘extra mager’ bij gehakt nauwelijks iets zeggen over de werkelijke voedingswaarde. “Dat kan uiteenlopen van 8 tot wel 16%, afhankelijk van het land en de regelgeving,” legt van Wijlen uit. “Het benadrukt het belang van transparantie. Ons kruimgehakt bevat slechts 0,6 gram vet per 100 gram en voldeed daarmee al aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.”

Bron: Levensmiddelenkrant