download.jfif Foto: VNV

VNV brengt verspilling in kaart

VEGHEL – Het afgelopen jaar hebben Nederlandse vleeswarenbedrijven gezamenlijk hun voedselverspilling en reststromen geïnventariseerd. Deze informatie maken ze nu openbaar.

Redactie |

Van de gebruikte grondstoffen wordt bij de productie van vleeswaren 2,6% verspild.
Dit blijkt uit de resultaten van de eerste monitor voedselverspilling, uitgevoerd in samenwerking met Samen Tegen Voedselverspilling en WUR onder leden van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV), met steun van het ministerie van LNV. Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling: “Vleeswaren zijn waardevolle producten en bevatten hoogwaardige nutriënten. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk te verspillen. Om verspilling verder te reduceren is transparante rapportage en monitoring noodzakelijk.”

Bredere deelname
De bedrijven Compaxo, Group of Butchers, Jos Slippens Vleeswaren, Luiten en Zwanenberg Food Group namen deel aan de eerste VNV-monitor. Ze bewezen dat het haalbaar is om inzicht te verkrijgen in verspilling en reststromen binnen deze sector en stimuleren de branche om hierin verdere stappen te zetten. Brede deelname is nodig om een compleet beeld te krijgen en de gezamenlijke impact te vergroten.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.