Beeldmerk Schijf van Vijf met vaknamen.jpg Beeldmerk Schijf van Vijf. Illustratie: Voedingscentrum

Voedingscentrum past Schijf van Vijf aan

DEN HAAG – Het Voedingscentrum werkt aan een verbetering van de Schijf van Vijf. In de aangepaste Schijf van Vijf worden de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad over eiwitbronnen verwerkt. In april moet de doorontwikkelde versie beschikbaar zijn.

Redactie |

Naast de aanbevelingen van de Gezondheidsraad verwerkt het Voedingscentrum andere informatie, zoals de voedingsnormen en randvoorwaarden voor duurzaamheid en voedselveiligheid. In de nieuwe schijf “komen alle nieuwe wetenschappelijke inzichten samen tot een gezond, duurzaam en veilig eetpatroon waarmee je alle benodigde voedingsstoffen en energie binnenkrijgt”, schrijft de organisatie.

Aanbevelingen
In de nieuwe aanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn er vooral twee veranderingen die het Voedingscentrum opvallen. Ten eerste is dat het nu aanbeveelt om elke week 250 gram peulvruchten te eten, in plaats van “eet elke week peulvruchten”. Ten tweede dat er eerst werd gesproken over beperkt rood en bewerkt vlees eten en dat nu het advies is niet meer dan 200 gram rood vlees per week te eten en zo min mogelijk bewerkt vlees. Deze aanbevelingen worden doorgevoerd in de Schijf van Vijf.

“De Schijf van Vijf blijft de gids voor gezond, duurzaam en veilig eten. Op dit moment biedt de Schijf van Vijf al ruimte om veel plantaardig te eten. De nieuwe aanbevelingen van de Gezondheidsraad gaat het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf verwerken, dat gebeurt binnen de doorontwikkeling die nu gaande is. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk om duurzaamheid en voedselveiligheid nog integraler mee te nemen in de Schijf van Vijf. Er is nu meer wetenschappelijke data dan ooit beschikbaar op deze gebieden. Dat het Voedingscentrum, in samenwerking met het RIVM, gezondheid, duurzaamheid en voedselveiligheid zo verregaand combineert, is uniek in de wereld”, meldt het Voedingscentrum.

De Schijf van Vijf is al sinds 1953 een betrouwbare gids, die meebeweegt in een veranderende wereld. En de veranderingen gaan snel. Er is veel meer welvaart, maar dat heeft ook een andere kant. Zo is er sprake van klimaatverandering, zorgen over schadelijke stoffen in voedsel, desinformatie en een eetomgeving die steeds ongezonder wordt. Het heeft allemaal met elkaar te maken. De gevolgen zijn duidelijk: een groeiende groep mensen met chronische ziekten en een planeet die onder druk staat.

Ook al zijn de praktijk en onze gewoonten weerbarstig, door met ons allen anders te gaan eten kunnen we voor positieve veranderingen zorgen. Het Voedingscentrum vindt dat de verantwoordelijkheid niet alleen op de schouders van de consument mag liggen. Daarom helpt de Schijf van Vijf ook aanbieders en producenten om stappen te zetten voor de gezondheid van mens en planeet.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops