iStock-1391709885.jpg

Fabrikanten

Werknemers Nestlé leggen werkzaamheden neer

NUNSPEET – Teleurgestelde werknemers van voedingsmiddelenbedrijf Nestlé hebben sinds dinsdagochtend voor minstens twee dagen en nachten op rij het werk neergelegd. Reden voor de staking is het feit dat de loonsverhoging die de directie onlangs aankondigde de werknemers niet gelukkig stemt.

Redactie |

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) meldt op haar website dat de werknemers van de fabriek een salarisverhoging van minstens 10% eisen, maar dat de fabrikant van merken als KitKat, Nescafé, Felix en Maggi de salarissen wil verhogen met maximaal 3% per maand. FNV stelde onlangs een ultimatum waarmee Nestlé de ruimte geboden werd om de werknemers tegemoet te komen. Afgelopen vrijdag verliep dit ultimatum. “Dus komen de mensen nu in actie”, zegt Robert Wonnink, bestuurder FNV Voedingsindustrie. “Vervelend dat het moet, maar zij zien geen andere manier om een betere cao af te dwingen. Dit is een eerste staking, ik sluit niet uit dat er meer komen.”

Nestlé telt ongeveer 1.200 medewerkers. Bijna 800 van hen vallen onder de bedrijfs-cao, waarvan 531 in de fabriek in Nunspeet en de overige in Amstelveen.

Verklaring Nestlé

Nestlé heeft eerder een verklaring uitgebracht: “Nestlé heeft onlangs een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao met FNV en de CNV-delegatie. Hoewel het FNV al haar goedkeuring aan dit loonaanbod had gegeven, zijn de FNV-leden - in tegenstelling tot de CNV-leden - niet akkoord gegaan met het gezamenlijk behaalde onderhandelingsresultaat. Nestlé Nederland heeft kennisgenomen van de voorgenomen staking van FNV-leden.

Omdat Nestlé Nederland streeft naar consensus, heeft zij de kritiekpunten van de FNV-leden in de afgelopen weken uitvoerig besproken. Met de achterban van de FNV blijft echter een verschil van mening bestaan over de hoogte van de structurele salarisverhoging. Nestlé Nederland betreurt dit, omdat zij gelooft dat een fair en evenredig onderhandelingsresultaat is bereikt met een verhoging oplopend van 7% in de hoogste salarisschaal en 11,15% in de laagste schaal, dit is gemiddeld een verhoging van bijna 9%. Met deze cao bieden wij dan ook een substantiële verbetering voor álle medewerkers.

Als werkgever staat Nestlé voor méér dan alleen een goed salaris. Zo biedt Nestlé een breed pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een meer dan marktconforme pensioenregeling, Regeling Vervroegde Uittreding, loopbaanontwikkeling, persoonlijke en emotionele begeleiding van werknemers en hun familieleden door middel van een werknemer supportprogramma, een ruime ouderschapsverlofregeling en de mogelijkheid tot hybride werken voor kantoorpersoneel.”

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops