720A2835-IlseSchuurmansfotografie.jpg Het hele team van Kimberly-Clark is opgetrommeld om de Gouden Partner-award in ontvangst te nemen. Foto: Ilse Schuurmans

Awards - Gouden Partner

WINNAAR GOUDEN PARTNER 2024: Kimberly-Clark

Categorie: Papier Criteria: Omzetprestatie & Rendementsbijdrage EDE – Al ruim 150 jaar is Kimberly-Clark een vertrouwde naam in huishoudens wereldwijd met merken als Kleenex®, Page® en DryNites®. Ook in tijden van inflatie en uitdagingen in vraag en aanbod heeft de fabrikant groei in marktaandeel kunnen behalen en dit is beloond door haar retailpartners met twee Gouden Partner-awards. “De keuzes die we gemaakt hebben, waren de juiste voor onze retailpartners en ook voor de consument”, stelt Allowin Aarden, general manager Northern Europe.

Waarom hebben category managers en supermarktondernemers voor jullie gekozen, denk je?
“In jaren die turbulent waren op het gebied van vraag en aanbod, alsmede kostenontwikkelingen zijn we altijd met onze partners in gesprek gebleven. We horen met name dat onze openheid, transparantie en constante dialoog altijd zeer op prijs gesteld worden. Daarnaast proberen we met onze onafhankelijke categorieadviezen te kijken naar hoe we samen kunnen blijven groeien. Hierbij omarmen wij bijvoorbeeld ook nieuwe en bestaande retaildata en mediamogelijkheden. Uiteindelijk maken onze mensen het verschil en dat is ook de feedback die we vaak terugkrijgen: de persoonlijke samenwerking wordt als zeer prettig ervaren.”

Wat zijn de hoogtepunten van de afgelopen twee jaar geweest?
“We komen uit een tijd waarin vraag en aanbod niet zo vanzelfsprekend zijn als pakweg voor Covid. De manier waarop je met elkaar samenwerkt is dan ook anders. Je kan niet al je plannen van tevoren in beton gieten en verwachten dat er niks meer zal veranderen. In tegendeel: je moet flexibel blijven wanneer de omstandigheden erom vragen. Dat we als Kimberly-Clark Nederland met ons grootste merk – Page® toiletpapier – marktaandeel hebben gewonnen tijdens deze periode, is iets waar we heel trots op zijn. Het geeft aan dat de keuzes die we gemaakt hebben de juiste waren voor onze retailpartners en ook voor de consument. Daarnaast zijn we trots op onze ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. We hebben bij Kimberly-Clark ambitieuze doelstellingen met betrekking tot onder andere plastic, carbon footprint, watergebruik en vezels. We kunnen ons nog blijven verbeteren, maar ook hier boeken we progressie en hebben we ambitieuze doelstellingen. We hebben bijvoorbeeld in een van onze Page®-productiefaciliteiten door inzet van een biomass-boiler 40% directe carbonemissies kunnen besparen. Dit zijn grote stappen die wellicht niet altijd direct zichtbaar zijn, maar wel echt het verschil maken in de hele keten.”

Wat zijn voor jullie de belangrijkste pijlers van een goede samenwerking?
“Altijd in gesprek blijven en openstaan voor de kansen en uitdagingen van de andere partij. In een commerciële samenwerking gaat het om samen tot oplossingen komen waar beide partijen tevreden over zijn. Frequent contact en open communicatie zijn hierbij van doorslaggevend belang. Daarbij is het belangrijk om ook stil te staan bij alle schakels die invloed hebben op de gezamenlijke output, waaronder de backoffice en supplychain. Het op orde hebben van deze schakels in de organisatie geeft veel rust in de gehele samenwerking. Onze leveringsgraad is uitstekend en onze administratieve samenwerking ook. Wij geloven dat dit eveneens op waarde wordt geschat, het zorgt voor vertrouwen.”

"De positieve insteek stellen onze partners op prijs"

Op welke manier heeft inflatie invloed gehad op jullie producten en de samenwerking met afnemers?
“De impact van inflatie is significant geweest, maar ik denk dat we daar goed mee zijn omgegaan. We zijn constant in gesprek gebleven en hebben naar oplossingen gezocht die voor de producent, de retailer en de consument acceptabel zijn. Dat gesprekken hierover niet altijd eenvoudig verlopen is evident, maar de samenwerking is op dit vlak altijd constructief geweest. Ook hierbij gaan we bij Kimberly-Clark niet uit van wat niet kan, maar juist van wat wél mogelijk is; die positieve insteek stellen onze partners op prijs.”

Waar leggen jullie de focus op in de komende twee jaar?
“We gaan door op de ingeslagen weg. Meer consumenten onze merken als Page®, Kleenex® en DryNites® laten gebruiken is een doel dat we altijd nastreven. Dit kan alleen door een goede samenwerking met de retailers. Het is de komende jaren van wezenlijk belang om het volume te laten groeien door goede waardepropositie te bieden aan de consument. Hierbij zullen we ook de nadruk leggen op duurzaamheid; niet alleen omdat dit het juiste is om te doen, maar ook omdat simpelweg onze consumenten en partners – geheel terecht overigens – verwachten dat we stappen blijven zetten op dat gebied.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.