Vivera.jpg Bij Vivera vieren ze feest, want het bedrijf mag zichzelf een Gouden Partner noemen! Foto: Jan Adelaar

Awards - Gouden Partner

WINNAAR GOUDEN PARTNER 2024: Vivera

Categorie: Vleesvervangers/vegetarisch Criterium: Meedenken op niveau assortimentsgroep HOLTEN – Met de eiwittransitie in volle gang denkt Vivera, al sinds jaar en dag een grote speler in de markt van vleesvervangers, mee met haar klanten om een steentje bij te kunnen dragen aan deze overgang. En die actieve houding loont, want Vivera heeft een Gouden Partner-award op het criterium ‘Meedenken op niveau assortimentsgroep’ gewonnen. Category manager Ron Molendijk en marketing director Karin Lowik reageren op de overwinning.

Van harte gefeliciteerd, jullie hebben de Gouden Partner gewonnen! Wat betekent deze prijs voor jullie?
Molendijk: “Deze prijs betekent veel voor ons! Wij investeren veel in de ontwikkeling van onze categorie en dan is het mooi om te zien dat dit door onze klanten wordt gewaardeerd.”

Hoe hebben jullie de afgelopen twee jaar de samenwerking met jullie afnemers verbeterd?
Molendijk: “In de afgelopen twee jaar hebben we goed naar onze klanten en consumenten geluisterd en hebben we ons gericht op de verbeterpunten die daaruit naar voren kwamen. Met meer inzichten begrijpen we de shoppers steeds beter; door deze informatie te delen met onze klanten en door onze processen te verbeteren, helpen we de categorie steeds een stap verder.”

Op welke manier(en) dragen jullie bij aan de ontwikkeling van de categorie?
Molendijk: “Uiteraard is onderzoek een belangrijk middel om te weten wat de consument beweegt en hoe we zo goed mogelijk kunnen inspelen op wat voor hen belangrijk is. We weten dat smaak en prijs de belangrijkste overwegingen zijn voor consumenten en dat zijn bij ons echt speerpunten. We bieden lekkere producten aan tegen een goede prijs en op die manier hopen we steeds meer consumenten te winnen voor de categorie.”
Lowik: “De samenwerking met onze klanten is echter minstens zo belangrijk. Zij kennen hun shoppers immers het beste, evenals de specifieke kenmerken van de categorie. Door de input van onze klanten te combineren met onze eigen kennis en ervaring van de categorie kunnen we kansen voor de categorie heel specifiek en daardoor effectiever voor onze klanten invullen. Denk daarbij niet alleen aan productontwikkeling, maar ook aan categoriegroei door optimalisatie van assortimenten, juiste presentatie en effectieve promoties.”

"Nieuwe initiatieven om de categorie te laten groeien"

Hoe gaan jullie in de samenwerking om met het thema duurzaamheid?
Lowik: “Duurzaamheid is natuurlijk een essentieel koopmotief voor de consumenten in onze categorie. Ze kiezen voor onze producten omdat ze beter voor de aarde zijn, beter voor dieren en ook nog voordelen bieden voor de gezondheid. Maar naast het bieden van duurzame producten willen we ook een duurzaam bedrijf zíjn. We hebben dit jaar ons eerste Impactrapport uitgebracht en ambitieuze doelstellingen geformuleerd om CO2-uitstoot, waterverbruik en afval te reduceren in onze keten. Initiatieven die hieruit voortkomen zijn bijvoorbeeld ons gehakt in een zakje dat we onlangs geïntroduceerd hebben om plasticverbruik te reduceren.”
Molendijk: “Een uitdaging die we momenteel samen met onze klanten oppakken is die van de eiwittransitie: hoe kunnen we vanuit onze categorie een steentje bijdragen aan de verbetering van de eiwitbalans van consumenten door dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige. Om de ambitieuze doelstellingen op dit punt te kunnen realiseren, is het minder verkopen van bijvoorbeeld vlees belangrijk, maar meer verkopen van vleesvervangers kan die transitie nog aanzienlijk versnellen. Ook op dit punt werken we samen met onze klanten om te kijken hoe we deze transitie het beste vorm kunnen geven voor hun eigen shoppers.”

Wat kunnen we de komende twee jaar van jullie verwachten?
Molendijk: “Hoewel de categorie zich momenteel niet meer zo positief ontwikkelt als in de jaren hiervoor, zijn we ervan overtuigd dat die groei er weer gaat komen. Met stilzitten gaan we dat niet realiseren, dus zijn we momenteel druk bezig om nieuwe initiatieven te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan de groei van de categorie. Zo komen we binnenkort met nieuwe producten die naast plantaardige eiwitten ook groenten bevatten en niet meer op vlees lijken. We denken hier weer nieuwe consumentengroepen mee aan te kunnen spreken. Ook zijn we druk bezig met nieuwe technologieën om producten te maken die nog beter aansluiten bij de wensen van consumenten op het gebied van smaak en clean label. Verder is er voor ons een belangrijke rol weggelegd om met retailers samen te werken om meer consumenten op de winkelvloer te verleiden een plantaardig alternatief in het mandje te stoppen. Dit kan door onze producten naast vlees te plaatsen en aantrekkelijker in prijs te maken. De eerste resultaten op dit gebied zien er goed uit.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.