20210209Statiegeld0258-1024x677.jpeg

Onderzoek

Afvalfonds Verpakkingen wil meer statiegeldinnamemachines

LEIDSCHENDAM – Het Afvalfonds Verpakkingen vindt dat er meer plekken moeten komen om statiegeld te kunnen terugkrijgen voor plastic drankflessen- en flesjes. Er zijn nog te veel niet ingeleverde kleine PET-flessen. Het Afvalfonds overlegt onder andere met de NS over het plaatsen van innamemachines aldaar. Hier komt bij dat op ongeveer 20% van de plastic drankflessen geen statiegeld zit. Deze optie wordt nog onderzocht.

Redactie |

Nog niet iedereen levert de flesjes in. In 2022 was dit 68%, met of zonder statiegeld. De wettelijke doelstelling is 90%. Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds: “We weten dat gedragsverandering tijd kost, maar we willen het ook makkelijker maken voor de consument. Daarom heeft adviesbureau PWC voor ons een eerste analyse gedaan naar mogelijke verbeterroutes. Deze eerste analyse hebben we conform de eis van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ingediend. Om goed te kunnen beoordelen waar de grote stappen naar meer inzameling kunnen worden gemaakt, hebben we tot december nodig, zoals afgesproken met staatssecretaris Heijnen van I&W. De komende tijd onderzoekt PWC welke het meest succesvol zijn.”

Innamepunten
Klein Lankhorst zegt verder: “Statiegeldverpakkingen horen niet in de afvalbak. Daarom willen we het voor consumenten zo makkelijk mogelijk maken om ze in te leveren door extra innamepunten te realiseren daar waar veel consumenten komen. In drukke winkelcentra, bij grote bedrijven/overheidsinstellingen en bij toeristische trekpleisters is nog veel winst te halen.” Onlangs is er een aantal bekende locaties bijgekomen, goed voor miljoenen bezoekers per jaar. Zoals Walibi, Rotterdam The Hague Airport, Jaarbeurs Utrecht en diverse tuincentra en scholen. Verder is het Afvalfonds in gesprek met de NS om op nog meer stations innameapparaten te plaatsen en blijft het de komende periode volop inzetten op de uitbreiding van innamepunten, promotie op evenementen en de landelijke campagne.

Meer flessen met statiegeld
Statiegeld zit bijvoorbeeld ook nog niet op alle flessen. Bij zuiveldranken niet altijd en wel al deels op sappen. Ook moet de hoogte van het statiegeld in lijn zijn met het buitenland. 

Bron: Levensmiddelenkrant