_DSC8698_1.jpg De redactie van Levensmiddelenkrant proeft de producten van Beyond Meat, bereid op de barbecue. Foto: Jet Budelman

Beyond Meat’s iconische burger en Beyond Sausage op de barbecue

AMSTERDAM – De tijd van alleen vlees op de barbecue is voorbij: vegetarische en plantaardige alternatieven worden omarmd door consumenten en retailers. Beyond Meat speelt daarop in met de merkbelofte ‘ Eat What You Love ’. Deze zomer focust het bedrijf op het barbecueseizoen met bestaande producten én met nieuwe innovaties. Het team van Levensmiddelenkrant steekt de barbecue aan om het seizoen te openen!

Lisa van der Linden |

Welk alternatief voor vlees kun je dit jaar op de barbecue presenteren? Grillmaster van het Levensmiddelenkrant team, Guido Elfferich, steekt de barbecue aan en bereidt Beyond Meat’s iconische burger en de Beyond Sausage. De redactie, bestaande uit Gerard van Oosbree, Nanja Pol, Zoë Kools, Erica van der Valk en Lisa van der Linden, proeft het plantaardig vlees van Beyond Meat. Daar waar Kools en Van der Linden beiden vegetariër zijn, eten Van Oosbree, Pol en Van der Valk wel vlees. Van der Valk doet dat dagelijks, Van Oosbree vier tot vijf keer per week en Pol drie tot vier keer. Zij kijken daarom naar hoe dicht de plantaardige alternatieven bij traditioneel vlees komen. Kools en Van der Linden gaan de kwaliteit van de vleesvervanger beoordelen. Waar letten we op? Allereerst de smaak: wat proeven we? Het tweede criterium is textuur/mondgevoel: stevig, korrelig, zacht? En we kijken natuurlijk ook naar hoe het eruit ziet na bereiding. Het bereidingsgemak beoordeelt Elfferich tijdens het bakken van de producten.

Vlak voordat het plantaardige vlees de barbecue op gaat, kijken we naar hoe het vlees eruitziet én hoe het ruikt. Met name de look moet indruk maken, want dat is waarop de consument zijn keus baseert om het wel of niet te kopen. De reacties zijn wisselend. Van ‘ziet eruit als dierlijk’ tot ‘de kleur staat mij niet aan’. Tijd om te kijken hoe de producten het doen op de barbecue.

"Dit is de beste vervanger die ik heb geproefd"

Bereiding
Met wat boter gaan de burgers op de plancha-plaat. Een beetje uit voorzorg, want we willen niet dat de burgers door het rooster verdwijnen. De worsten gaan wel op de grill. Tot dusver niets anders dan bij de bereiding van traditioneel vlees. Wat vindt de barbecuemaster ervan? “Het gaat goed, ik kan de burgers makkelijk omdraaien. Even goed grillen en dan komen ze los. Ook de worsten gaan voorspoedig, ze krijgen een lekker grillstreepje”, zegt Elfferich. Een blik op de barbecue bevestigt dat: de burgers en worsten kleuren langzaam bruin, met inderdaad een grillstreepje op de sausages. “Er is geen verschil met de bereiding van traditioneel vlees. Het bakt makkelijk en de producten blijven mooi in hun vorm. Geen platte worst of hamburger die uit elkaar valt”, stelt Elfferich.

Burger
Tijd om te proeven! Met mes en vork zit het testpanel klaar om het plantaardige vlees te keuren. De burger is als eerste aan de beurt. Het in stukjes snijden gaat goed, beetje rullig, maar de burger heeft nagenoeg dezelfde stevigheid als een dierlijke burger. We gaan eerst het uiterlijk beoordelen. “Hij ziet er goed uit, mooie grillkleur”, aldus Pol. Bij het doorsnijden worden we blij verrast: de ene burger heeft namelijk net iets korter op de plancha-plaat gelegen dan de ander. En degene met de kortere bereidingstijd is net wat meer roze dan de andere. “Dat is wel het positieve van plantaardig vlees. Het kan qua gaarheid niet zo snel doorslaan als traditioneel vlees”, zegt Pol. Ook fijn voor op de barbecue en bij warm weer is er weinig gevaar met ziekten.
De looks zijn goed, nu de smaak nog. Hoe bevalt dat? “Goed, ik proef iets nootachtigs. Paddenstoel?”, merkt Pol op. Ook Van der Linden is te spreken over de burger: “Dit is zoals ik mij een burger herinner, en dat is toch zeker 16 jaar geleden.”
Positieve geluiden over de smaak van de burger, al vinden sommige redactieleden dat de burger wel iets sappiger zou mogen zijn, liefst nog met iets meer burgersmaak. Kools vindt het vooral erg herkenbaar: de typische Beyond Meat-smaak. Wel mist ze nog wat kruiden. Pol vindt dát juist niet erg: dat biedt mogelijkheden met toppings. Die maken dé burger.
Naast smaak is ook het mondgevoel belangrijk, welke textuur heeft de burger? “Het heeft een lekker korstje en net als de smaak komt ook de textuur heel dicht bij een traditionele burger.” “De ingrediënten mogen wel iets fijner. Het is nu aardig grof.”

Lees verder onder de foto

section1_page10_article17_3.jpg De producten van Beyond Meat zijn makkelijk te bereiden op de barbecue, ook ideaal voor tijdens het voetbal kijken.

Worst
Op naar de Beyond Sausage. Wederom wordt er eerst gekeken naar het uiterlijk. “Hij ziet eruit als een traditionele worst”, merkt Van Oosbree op. De rest van de panelleden knikt instemmend. “Mooi velletje, het lijkt dierlijk vlees.” Wat wel opvalt is dat het knapperige velletje loslaat. Geen goede combinatie met een wat rullige binnenkant die bij het doorsnijden een beetje uit elkaar valt. Hoe is de smaak? “Dit is de beste vervanger die ik heb geproefd”, besluit Van Oosbree. Kools is te spreken over de kruiden. “Hij is ook goed hartig, lekker zoutig.” Pol mist juist kruiden en proeft zoete tonen. “Wel een goede rooksmaak!” We besluiten het velletje los te proeven van de worst. “Daar zit veel smaak aan, lekker.”
Op naar de textuur. “Het valt uit elkaar in je mond, daarin lijkt het niet op een traditionele worst”, zegt Van Oosbree. “Het mag allemaal iets vaster zijn.” Hoewel de smaak en het uiterlijk dus positief uitvallen, zijn er nog wel verbeteringen voor de vastheid van de worst.

Het testpanel komt tot de conclusie dat de meningen verdeeld zijn, maar dat de Beyond Burger en Beyond Sausage voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs een goed alternatief zijn. Je eet geheel plantaardig zonder in te leveren op smaak. Qua looks is het niet van traditioneel vlees te onderscheiden. Beide producten krijgen echte grillmarks en een smokey flavour als ze van de BBQ komen. Vooral de carnivoren onder het testpanel waren positief verrast. Ideaal ook om tijdens het EK te eten. Eindconclusie: Beyond Meat heeft hele lekkere producten voor op de BBQ, vooral de Beyond Burger is favoriet.

Beyond Meat’s iconische burger
Een burger met een zo rijke smaak en een zo vlezige textuur dat je niet zult geloven dat hij van planten is gemaakt. De Beyond Burger, de ster van elke burger, kookt en smaakt als een rundvleesburger, zonder compromissen, perfect voor op de BBQ deze zomer. Nutri-Score B, 2,9 gram verzadigde vetten (in vergelijking tot 9,7 gram in een rundvleesburger**) en 16 gram eiwitten per 100 gram.
** in vergelijking met AH rundvleeshamburgers.

Innovaties
De Beyond Burger en Beyond Sausage zijn al klassiekers in het schap vleesvervangers. Maar dit zijn zeker niet de laatste producten van het bedrijf. De komende weken komen er nieuwe innovaties op het schap. De Beyond Burger en Beyond Mince verschijnen in week 27 bij Plus, Jumbo lanceert in week 26 de Beyond Smash en Beyond Burger Jalapeño en Albert Heijn legt in week 26 de Beyond Steak in het schap.

Beyond Sausage
Beyond Sausage is gemaakt van plantaardige ingrediënten en ontwikkeld zodat deze qua beleving, smaak en bereiding net als hun dierlijke equivalent is, maar dan met 3.3 gram vetten in plaats van 7.2 gram* per 100 gram. De Beyond Sausage heeft alle kwaliteiten van een varkensvlees worst, maar dan beter voor dier en milieu. Perfect voor op de BBQ, als hotdog, of bij een stamppot.
* in vergelijking met de AH varkensbraadworst.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.