PLUS aardappelen standaard biologisch.jpg Vlnr.: Boudewijn Biemond (biologische aardappelteler), Cas Cornet (Plus) en Michaël Wilde (Bionext).

Formules

Biologisch de standaard bij aardappelen van Plus

UTRECHT – Onbewerkte Nederlandse aardappelen in 1-kilozakken zijn vanaf vandaag standaard biologisch bij Plus. De formule verhoogt daarbij de prijzen niet, terwijl telers de meerprijs voor biologisch krijgen. Het verschil wordt door Plus zelf bijgelegd. Plus is daarmee de eerste supermarkt in Nederland die alle onbewerkte aardappelen volledig biologisch aanbiedt, aldus de formule.

Redactie |

Alle onbewerkte aardappelen (vastkokend, kruimig en krieltjes) in zakken van 1 kilo standaard biologisch is de eerste stap in het proces dat Plus wil doorlopen om alle aardappelen standaard biologisch aan te bieden. De formule werkt eraan om ook de rest van het assortiment van onbewerkte aardappelen, dus in 3- en 5-kilozakken, uitsluitend biologisch aan te bieden. 

Logische stap
Voor Eric Leebeek, commercieel directeur bij Plus, is het een logische stap om voor alle aardappelen op uitsluitend biologisch over te gaan. “In 2021 zetten we al een grote stap voor meer biologisch door ons volledige dagverse zuivelassortiment om te zetten naar standaard biologische zuivel. Een eerste grote stap richting biologische zuivel van Nederlandse koeien. Een unieke switch in de markt. Nu zetten we samen met telers de volgende stap binnen het aardappelschap”, aldus Leebeek. Hij vervolgt: “Dat we het aardappelschap gefaseerd omzetten naar biologisch is een bewuste keuze. Want zo krijgen onze telers de tijd die ze nodig hebben om hun volume biologische aardappelen uit te breiden. Meer biologische producten, betekent meer klanten die we met biologisch bereiken zonder dat we de prijs verhogen. Hiermee steunt Plus een grote groep biologische telers waardoor we samen bijdragen aan een positievere impact op het milieu.” 

Verantwoordelijkheid
Michaël Wilde, de directeur van ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding Bionext, is blij met de rol van Plus. “De transitie van de Nederlandse landbouw kun je niet alleen overlaten aan boeren en beleidsmakers. Het is cruciaal dat marktpartijen zich hier actief voor inzetten en een helder marktperspectief bieden voor nieuwe en huidige biologische boeren. Door ervoor te kiezen om biologische aardappels de standaard te maken laat Plus wederom zien hoe je als retailer je verantwoordelijkheid neemt. Wij hopen en verwachten dat anderen dit mooie en belangrijke voorbeeld zullen volgen”, verwoordt Wilde.  

Voor iedereen
Het biologische onbewerkte aardappelassortiment dat Plus straks volledig biologisch wil aanbieden is een stap in traject dat al langer gaande is. Plus wil met steeds meer biologische producten een belangrijke bijdrage leveren aan het doel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: minimaal 15% biologisch landbouwareaal in 2030. Hiertoe blijft Plus bouwen aan een assortiment biologische producten. Dat betaalt Plus soms zelf, zoals in het geval van de biologische aardappelen; deze worden in het assortiment ‘laagblijvers’ opgenomen, zodat biologisch voor iedereen bereikbaar is. 

Net als bij de standaard Fairtrade-bananen, minimaal vrije uitloop eieren, Fairtrade-cacao in alle huismerkproducten en standaard biologisch in alle dagverse zuivel van het huismerk, wordt ook de productgroep aardappelen in één keer omgesteld naar een duurzamere variant. 

Bron: Levensmiddelenkrant