BRUSSEL – De Europese Commissie komt met een strategie om de interne markt eenvoudiger, soepeler en sterker te maken. De commissie wil onder andere de ongerechtvaardigde territoriale leveringsbeperkingen aanpakken, waarmee hoge prijzen voor consumenten worden veroorzaakt.
De territoriale leveringsbeperkingen behoren tot de 'verschrikkelijke tien', een lijst van de meest schadelijke barrières die door bedrijven worden genoemd. In die lijst staan onder andere ook complexe EU-regels, gefragmenteerde voorschriften inzake verpakkingen en gebrek aan productconformiteit. Volgens de commissie belemmeren deze barrières het vrije verkeer van goederen en diensten en maken ze het bedrijven en burgers moeilijk om optimaal te profiteren van de Europese interne markt.
Leveringsbeperkingen
De territoriale leveringsbeperkingen maken het volgens de supermarkten en hun inkooporganisaties onmogelijk om producten daar in te kopen waar ze binnen de EU het goedkoopst zijn. Het zouden vooral de internationale A-merken zijn die bijvoorbeeld Nederlandse supermarkten verplichten in te kopen bij het Nederlandse inkoopkantoor van dat merk.
De Europese Commissie stelt dat verdere voltooiing van de interne markt de reeds behaalde winst, stijging van het bbp van de EU en creatie van 3,6 miljoen banen, zou kunnen verdubbelen. Naast de 'verschrikkelijke tien' staan er in de strategie nog meer zaken die moeten worden aangepakt. Door de definitie van MKB-bedrijven te veranderen wil de commissie voor 38.000 bedrijven de regelgeving versoepelen. Nu gelden voor bedrijven vanaf 250 medewerkers strengere regels en rapportagevoorschriften. Door het verhogen van de grens naar 750 medewerkers gaan voor die bedrijven de administratieve kosten omlaag.
Digitaal
Daarnaast wordt het voor alle bedrijven binnen de EU mogelijk om documenten digitaal in te dienen om te voldoen aan de verplichtingen die betrekking hebben op bepaalde geharmoniseerde EU-productwetgeving. Zo zouden productinstructies niet meer op papier verstrekt hoeven worden, maar uitsluitend digitaal worden verstrekt.
Belangrijk is volgens de commissie dat de lidstaten hieraan meewerken. Dat kan bijvoorbeeld door de ontwerpen van nationale maatregelen te beoordelen op proportionaliteit, zodat ze geen belemmering vormen voor de interne markt. “Sinds de oprichting meer dan dertig jaar geleden is de interne markt een krachtige katalysator geweest voor de groei, welvaart en solidariteit van Europa. Met 26 miljoen bedrijven en 450 miljoen consumenten is Europa vandaag de dag de op één na grootste wereldmarkt, met een bbp van € 18 biljoen, goed voor 18% van de wereldeconomie”, schrijft de commissie.
Europeaniseren
“In de onzekere wereld van vandaag moeten de eerste partners van Europeanen zelf Europeanen zijn”, zegt Stéphane Séjourné, uitvoerend vicevoorzitter voor welvaart en industriële strategie. “Het is tijd dat Europese bedrijven 'europeaniseren' voordat ze 'internationaliseren'. De strategie van vandaag maakt de interne markt eenvoudiger, soepeler en sterker door het leven van bedrijven te vergemakkelijken en de belangrijkste belemmeringen weg te nemen die de handel binnen de EU nog steeds belemmeren. De strategie van vandaag schetst een nieuwe aanpak en methode. Door onze krachten te bundelen, kunnen we de voordelen van de interne markt, de economische en sociale hoeksteen van Europa, voor iedereen vergroten.”
Bron: Levensmiddelenkrant